Grecia intenţionează să cumpere arme, să îşi dezvolte forţele armate şi să îşi modernizeze industria de apărare, a declarat luni purtătorul de cuvânt al guuvernului, pe fondul creşterii tensiunilor cu Turcia legate de resursele de energie din estul Mediteranei, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Statul elen, care a încheiat în 2018 un al treilea program internaţional de salvare şi s-a confruntat cu impactul economic al crizei noului coronavirus, doreşte să cheltuie o parte din rezervele sale în numerar de mai multe miliarde de euro în sectorul apărării.

”Discutăm cu alianţii dezvoltarea forţelor noastre de apărare”, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Stelios Petsas, adăugând că premierul Kyriakos Mitsotakis va prezenta planurile sâmbătă, în discursul său anual referitor la politica economică.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Un oficial al guvernului grec a declarat săptămâna trecută pentru Reuters că Grecia este în discuţii cu Franţa şi alte ţări cu privire la achiziţionarea de avioane de luptă.

Grecia a încearcat, de asemenea, de mai bine de un deceniu să îşi consolideze şi să-şi privatizeze companiile de apărare care înregistrează pierderi.

Mitsotakis se va întâlni joi cu preşedintele francez Emmanuel Macron, în Corsica, înainte de un summit al liderilor din sudul Europei (MED7) pe această insulă franceză. Este de aşteptat ca cei doi lideri să discute relaţia tensionată a Uniunii Europene cu Turcia, a declarat biroul Macron.

Petas a spus că cooperarea în sectorul de apărare dintre cele două ţări va fi, de asemenea, pe ordinea de zi.

Turcia şi Grecia sunt de multă vreme în dezacord cu privire la întinderea platourilor continentale.

Tensiunile au crescut luna trecută, după ce Ankara a trimis o navă de explorare a hidrocarburilor în apele disputate, însoţită de nave de război, la câteva zile după ce Grecia a semnat un acord maritim cu Egiptul.

Ankara a extins de atunci activitatea navei în regiune, emiţând recomandări pe care Atena le numeşte ilegale.

Luni, liderul conservator grec a discutat despre ultimele evenimente cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, care prezidează summiturile liderilor UE, într-un apel telefonic.

Michel va vizita Atena pe 15 septembrie, a mai spus Petsas.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.