Germania, care se teme de o penurie de gaze naturale, urmează să scadă în această iarnă încălzirea în toate clădirile - mai puţin în spitale şi instituţii sociale - prevăzute cu termostat, care nu va putea depăşi 19°C, anunţă vineri ministrul german al Economiei, Robert Habeck, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Ecologistul Robert Habeck, care este totodată ministrul Ptotecţei Mediului, a prezentat încă din iulie măsuri în vederea economisirii energiei.

”În afară (de aceste măsuri), nu va mai trebui să se încălzească la peste 19°C clădirile publice, bineînţeles cu excepţia spitalelor şi instituţiilor sociale”, anunţă el într-un interviu acordat cotidianului Süddeutsche Zeitung.

”Vom da decret” în acest sens, anunţă el, potrivit unui fragment din acest interviu care urmează să fie publicat sâmbătă.

Clădiri şi monumente istorice urmează să nu mai fie iluminate noaptea, o măsură pe care unele oraşe din Germania, ca Berlinul, au adoptat-o.

”În domeniul muncii sunt necesare alte economii”, apreciază Robert Habeck, care dă asigurări că au loc negocieri cu Ministerul Muncii şi partenerii sociali.

Guvernul cancelarului social-democrat Olaf Scholz îndeamnă de mai multe săptămâni la o mobilizare naţională în vederea realizării unor economii de energie, ale cărei preşuri au ”explodat”, în contextul în acre aprovizionarea s-ar putea deteriora în această iarnă, din cauza Războiului rus din Ucraina.

Toamna şi iarna se anunţă redutabile în principalele economii europene, din cauza unei crize energetice ”care abia urmează să afecteze economia”, avertizează ministrul german al Economiei, care prevede ”o iarnă dificilă”.

O campanie destinată profesioniştilor şi particularilor a fost lansată în vederea promovării anumitor practici, precum scăderea climatizării clădirilor, privilegierea transporturilor în comun şi cumpărarea unor capete de duş mai economice cu apa.

Multe oraşe au scăzut temperatura apei piscinelor şi iluminatul public.

Municipalitatea Augsbourgului, în Bavaria, vrea să oprească anumite semafoare.

Germania depindea la începutul lui iunie în proporţie de 35% de gazele naturale ruseşti pe care le importă, o scădere importantă faţă de nivelul de 55% dinaintea Războiului din Ucraina.

Încălzirea gospodăriilor este asigurată, în proporţie de peste 50%, cu gaze naturale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.