Guvernul german s-a răzgândit cu privire la urmărirea digitală şi a anunţat că alege o abordare ”descentralizată” în vederea urmăririi persoanelor care au intrat în contact cu bolnavi de covid-19, ceea ce-l apropie de soluţia recomandată de Apple şi Google, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Noi susţinem o arhitectură descentralizată, care va stoca contactele doar pe aparate. Este un lucru bun pentru încredere”, a anunţat duminică, la postul public ARD ministrul Cancelariei Helge Braun.

Numeroase ţări - inclusiv Franţa, prin programul "StopCovid" - încearcă să pună la punct aplicaţii de urmărire digitală pentru  a facilita ridicarea treptată a măsurior de izolare în lupta împotriva pandemiei noului coronavirus.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În Europa, cea mai mare parte a ţărilor a ales tehnologia Bluetooth pentru a informa persoanele care s-au aflat în contact cu un pacient cu covid-19, însă problema este dacă aceste date este necesar să fie stocate pe un server centralizat sau direct pe dispozitive.

Până vineri, Guvernul german susţinea iniţiativa - lansată la începutul lunii de către un grup de 130 de cercetători din opt ţări - a unei platforme paneuropene intitulate Pan-European Privacy Preserving Proximity Tracing (PEPP-PT), care să permită conceperea unor aplicaţii de urmărire ale căror date să fie stocate pe un server centralizat.

Sute de cercetători au publicat luni o scrisoare deschisă în care denunţă PEPP-PT, avertizând că deschide calea, în opinia lor, unei urmăriri de stat.

Institutul german de cerecetare Fraunhofer HHI, membru PEPP-PT, a fost informat sâmbătă că nu mai face parte din programul german de dezvoltare a unei aplicaţii.

”Alţii vor putea să folosească rezultatele pe care le-am obţinut până acum, la construirea unei soluţii descentralizate”, i-a anunţat directorul institutului, Thomas Wiegand, pe colegii săi într-un mesaj pe care Reuters scrie că l-a putut consulta.

Această răzgândire a autorităţilor federale germane ar urma să permită Berlinului să recurgă la Decentralised Privacy-Preserving Proximity Tracing (DP-3T), dezvoltat de o echipă de cercetători elveţieni şi susţinut de Elveţia, Austria şi Estonia - dar şi de Apple şi Google, care au anunţat la 10 aprilie că lucrează împreună la propria soluţie de urmărire digitală.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.