Germania a decis să impună sancţiuni - constând în interzicerea accesului în spaţiul european Schengen - unui număr de 18 cetăţeni saudiţi pe care îi consideră implicaţi în asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi, a anunat luni, la Bruxelles, ministrul german de Externe Heiko Maas, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Maas, care s-a exprimat la sosirea la o reuniune a şefilor diplomaţiilor statelor membre UE, a precizat că aceste sancţiuni au făcut obiectul unei ”coordonări strânse” cu Franţa şi Regatul Unit.

Statele Unite au anunţat joi sancţiuni financiare ţintite - inclusiv o blocare a activelor pe teritoriul american - a 17 responsabili saudiţi, suspectaţi de implicare în crimă.

Între persoanele vizate se află membrii ai gărzii apropiate a prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, dar şi consilul general al Arabiei Saudite la Istanbul Mohammad Al-Otaibi, a precizat Trezoreria americană.

Berlinul a urmat luni exemplul Washingtonului, anunţând interdicţia intrării pe teritoriul său a 18 cetăţeni saudiţi, ”presupuşi cu legături” cu organizarea crimei, însă fără să dezvăluie vreo identitate.

”Există în continuare mai multe întrebări decât răspunsuri (...) în acest caz”, a declarat Heiko Maas.

Germania urmează să introducă cele 18 identităţi vizate în sistemul de informaţii Schengen - comun în 26 de state europene -, cu scopul de a le interzice accesul, a precizat şeful diplomaţiei germane.

Intrarea celor vizaţi în Schengen va fi posibilă numai dacă fiecare stat membru în parte le va elibera câte o viză naţională, potrivit unor diplomaţi.

Jurnalistul saudit Jamal Khashoggi a fost asasinat la 2 octombrie de către agenţi saudiţi în consulatul ţării sale la Istanbul.

Un critic al puterii saudite şi un colaborator al Washington Post (WP), Khashoggi a fost ”drogat”, iar corpul i-a fost ”dezmembrat”, potrivit anchetei saudite, care l-a dezvinovăţit însă pe prinţul moştenitor.

În total, 21 de suspecţi au fost încarceraţi, a anunţat joi biroul procurorului general la Riad. Identitatea lor nu a fost dezvăluită. Doar 11 dintre aceşti suspecţi au fost inculpaţi, iar procurorul general a cerut ca cinci dintre ei să fie condamnaţi la pedeapsa cu moartea, după ce i-a acuzat că au ”ordonat şi comis crima” în consulat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.