Armata israeliană îşi continuă joi operaţiunea în principalul spital din Gaza, ceea ce dă naştere la o puternică îngrijorare şi critici internaţionale cu privire la soarta pacienţilor şi a miilor de civili prinşi în capcană, potrivit AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Pentru prima dată de la începutul războiului dintre Israel şi Hamas, Consiliul de Securitate al ONU a cerut "pauze şi coridoare umanitare" în Fâşia Gaza.

Armata acuză organizaţia palestiniană Hamas că foloseşte spitalul al-Shifa ca bază militară, locul reprezentând un obiectiv major în războiul său împotriva mişcării islamiste care controlează Fâşia Gaza.

Armata israeliană a lansat această operaţiune miercuri dimineaţa devreme la spital, înainte de a-şi retrage soldaţii şi tancurile. Un jurnalist care lucrează pentru AFP a văzut armata repoziţionându-se în jurul spitalului la sfârşitul după-amiezii.

Miercuri seară, armata a anunţat că desfăşoară din nou o operaţiune asupra spitalului al-Shifa. Ministerul Sănătăţii din cadrul administraţiei Hamas a anunţat că buldozerele israeliene lucrau asupra unităţii spitaliceşti unde, potrivit ONU, se află aproximativ 2.300 de persoane, inclusiv pacienţi, îngrijitori şi persoane strămutate.

"Buldozerele israeliene au distrus părţi din intrarea sudică" a spitalului, a anunţat ministerul într-un scurt comunicat în arabă.

În această seară, desfăşurăm o operaţiune ţintită în spitalul Al-Shifa. Continuăm să avansăm', a declarat generalul-maior Yaron Finkelman, responsabil cu operaţiunile din Fâşia Gaza, pe canalul Telegram al armatei israeliene.

Miercuri, zeci de soldaţi israelieni, unii cu cagule, au dat buzna în spital, potrivit jurnalistului care lucra cu AFP la faţa locului.

"Toţi bărbaţii cu vârsta de 16 ani şi peste, ridicaţi mâinile în aer şi ieşiţi din clădiri spre curtea interioară pentru a vă preda", au strigat ei în arabă.

Miercuri seara, armata israeliană a afirmat că a găsit în acest spital "muniţii, arme şi echipamente militare" ale Hamas.

Ea a publicat imagini cu ceea ce a afirmat că sunt arme, grenade şi alte echipamente găsite la al-Shifa. AFP nu a reuşit să verifice independent aceste afirmaţii.

Armata israeliană "nu a găsit nicio armă sau echipament militar" în spitalul Al-Shifa, potrivit Ministerului Sănătăţii din Hamas, care asigură că "nu permite" prezenţa de arme în unităţile sale.

Raidul asupra spitalului al-Shifa a provocat miercuri o condamnare internaţională şi apeluri urgente pentru protejarea civililor palestinieni.

Washingtonul nu a "dat undă verde operaţiunilor în jurul spitalului Al-Shifa", a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate. "Am fost întotdeauna foarte clari cu partenerii noştri israelieni cu privire la importanţa reducerii la minim a victimelor civile", a declarat John Kirby.    

Cu o zi înainte, el a coroborat afirmaţiile aliatului israelian potrivit cărora spitalele din Gaza, inclusiv al-Shifa, sunt folosite în scopuri militare, declaraţii pe care Hamas le-a calificat drept o "undă verde" pentru Israel de a "comite alte masacre". 

Preşedintele francez Emmanuel Macron a condamnat "în termenii cei mai fermi" bombardarea infrastructurii civile. Cu puţin timp înainte, Quai d'Orsay şi-a exprimat 'îngrijorarea foarte gravă', afirmând că populaţia palestiniană "nu ar trebui să plătească pentru crimele Hamas".

La rândul său, Qatarul, mediator-cheie în negocierile pentru eliberarea ostaticilor deţinuţi de Hamas, a cerut "o anchetă internaţională" asupra raidurilor israeliene asupra spitalelor din Gaza, calificând operaţiunea asupra spitalului al-Shifa drept o "crimă de război".    

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a calificat miercuri Israelul drept un "stat terorist", denunţând costul uman al bombardamentelor israeliene asupra Fâşiei Gaza.

Războiul din Gaza este "un război împotriva existenţei palestinienilor", a declarat preşedintele palestinian Mahmoud Abbas.

În pofida presiunilor internaţionale, premierul israelian Benjamin Netanyahu a avertizat că nu va exista "niciun loc în Gaza" în care Israelul "nu va ajunge, nicio ascunzătoare, niciun refugiu".

"Vom ajunge şi vom elimina Hamas şi vom aduce înapoi ostaticii", două "misiuni sacre", a spus el. 

Între timp, în Israel, presiunea creşte asupra guvernului Netanyahu. Marţi, rudele ostaticilor au început un marş de cinci zile la Tel Aviv pentru a cere un acord privind eliberarea lor.

Din 5 noiembrie, potrivit Biroului ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA), aproximativ 200.000 de palestinieni au fugit din nordul Fâşiei Gaza, transformată într-un câmp de ruine, după ce Israelul a deschis "coridoare" de evacuare.

Potrivit OCHA, 1,65 milioane din cei 2,4 milioane de locuitori ai teritoriului au fost strămutaţi din cauza războiului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.