Gardienii Revoluţiei, armata ideologică a Republicii islamice iraniene, denunţă marţi un comportament ”neprofesionist” al Marinei americane (US Navy) la Golful Perisc, la o zi după ce o navă americană a tras 30 de focuri de avertisment împotriva a 13 vedete iraniene, relatează AFP.
Incidentul a avut loc în Strâmtoarea Ormuz, o cale strategică tranzitată de o treime din petrolul transportat pe mare la nivel mondial.
În total 13 vedete de atac rapid aparţinând Gardienilor Revoluţiei s-au apropiat la mai puţin de 140 de metri de şapte nave americane, după care una dintre ele a tras 30 de focuri de avertisment, în două salve, pentru a le dispersa, a anunţat luni un purtător de cuvânt al Pentagonului, John Kirby.
Gardienii Revoluţiei anunţă, într-un comunicat postat pe site-ul Sepahnews, că efectuau misiuni de patrulare ”în ape terirtoriale” iraniene, atunci când ”au întâlnit şapte nave americane care se comportau neprofesionist, de exemplu printr-o survolare cu elicopterul, tirul unor semnale luminoase şi tiruri (...) provocatoare”.
Navele iraniene au ”menţinut distanţa regulamentară” şi au avertizat navele americane cu privire la ”comportamentul lor riscant”, subliniază ei.
Forţele maritime ale Gardienilor revoluţiei ”sunt pregătite să răspundă în mod decisiv şi curajos oricărei erori de calcul” a părţii americane, se arată în comunicat.
Navele americane au dreptul la ”legitimă apărare”, a subliniat Pentagonul.
Acesta este al doilea incident de acst tip în decurs de două săptămâni la Golful Persic.
La sfârşitul lui aprilie, trei nave iraniene de atac rapid s-au apropiat la mai puţin de 70 de metri de douănave americane, în apele internaţionale, în nordul Golfului Persic, iar US Navy a tras focuri de avertisment.
Inamici de peste 40 de ani, Iranul şi Statele Unite s-au aflat la un pas de un război în două rânduri, începând din iunie 2019, pe fondul unor tensiuni pe tema Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian.
Acest nou incident are loc în timp ce Teheranul negociază cu marile puteri - în continuare părţi ale acordului - în vederea unei reveniri în acest text.
Acordul de la Viena este muribund, după retragerea Statelor Unite, în mai 2018, din text, şi restabilirea şi multiplicarea unor sancţiuni americane impuse Teheranului, care s-a dezangajat în mod treptat, la rândul său, ca retorsiune, dintr-o serie de angajamente-cheie pe care şi le-a asumat prin acord, începând din mai 2019.
În vederea unei reveniri a Washingtonului în cadrul acordului şi respectării angajmentelor de către Teheran au început negocieri în aprilie.
Protagoniştii subliniază cu regularitate sarcina ”complicată” pe care o au şi numeroasele obstacole.
Statele Unite şi Iranul nu mai întreţin relaţii diplomatice din 1980.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...