Furtuna tropicală Barry - care a fost uragan timp de doar câteva ore - îşi continua înaintarea înceată în statul Louisiana, unde New Orleans, principalul oraş, a reiterat ultime avertismente cu privire la riscul unor inundaţii puternice, relatează AFP.
”Locuitorii şi turiştii sunt încurajaţi să rămână atenţi”, a îndemnat sâmbătă seara (ora locală), într-o conferinţă de presă, LaToya Cantrell, primarul oraşului, situat sub nivelul mării.
La puţin timp după aceea, Barry era retrogradat de către meteorologi la statutul de furtună tropicală, după ce rafalele sale de vânt au coborât la o viteză de 115 kilometri pe oră. Categoria 1 a uraganelor pe scala Saffir-Simpson,de cinci trepte, începe la 119 kilometri pe oră.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”În pofida faptului că riscul inundării legate de furtună a fluviului Mississippi a trecut, cel mai mare risc continuă să fie ploi puternice” în oraş, a avertizat primarul, care a subliniat că inundaţii bruşte pot avea loc duminică. Serviciile meteo prevedeau între 25 şi 50 de centimetri de apă în oraş, ”eventual mai mult” în anumite cartiere, a relevat ea.
La ora 21.00 GMT (duminică, 0.00, ora României), furtuna se afla în apropierea oraşului Lafayette, în sudul Louisianei, şi avansa cu 11 kilometri pe oră către nord-nord-vest, cu rafale de vânt de 100 de kilometri pe oră, potrivit Centrului Naţional american al Uraganelor (NHC).
SCĂDERE ÎN INTENSITATE, PLOI
Însă rafalele de vânt ale primului uragan din sezon la Oceanul Atlantic - care ţine din iunie în noiembrie - urmau să slăbească şi mai mult în timp ce înainta către nord.
Barry poartă ”o extraordinară cantitate de umiditate”, care prezintă un ”potenţial de ploi puternice” până în nordul Statelor Unite, a avertizat directorul NHC, Ken Graham.
”Esenţialul ploilor furtunii tropicale Barry care atinge în weekend Louisiana şi Mississippi va veni după trecerea centrului furtunii”, a avertizat serviciul meteorologic al Statelor Unite pe Twitter.
Nivelul mării şi Lacului Pontchartrain, pe malul căruia se află New Orleans, a crescut sâmbătă până la 1,8 metri.
La St. John's Parish, alături de New Orleans, nvelul apei atingea 60 de centimetri în anumite zone, potrivit televiziunii locale.
În acest stat din sudul Statelor Unite, amintirea teribiluluii uragan Katrina din 2005 este vie, când peste 1.800 de persoane au fost ucise, dintre care peste 1.000 la New Orleans. Digurile care protejau oraşul au cedat, inundându-l în proporţie de 80%.
”Populaţia Louisianei este solidă, (iar) chiar dacă rmătoarele zile se anunţă dificile, am încredere că vim ieşi cu bine”, a declarat guvernatorul John Bel Edwards.
Ca măsură de precauţie, mii de persoane au fost evacuate, mai ales în zona de coastă. Însă altele, în mlaştini, au ales să înfrunte stihiile.
Autorităţile şi-au multiplicat avertismentele de mai multe zile, iar dispozitivul de luptă împotriva inundaţiilor - alcătuit dintr-o reţea de diguri de 6.10 metri înălţime, vane şi 118 pompieri - a fost activat.
Alături de Cantrell, un locotenent-colonel din cadrul Corpului de geniu al Forţelor terestre a precizat că nu există, ”în acest stadiu, vreo problemă cu dispozitivul digurilor”.
Garda Naţională a statului se află ”în dispozitiv şi pregătită să acţioneze”, a dat asigurări un reprezentant, precizând că 3.800 de membri ai Gărzii sunt mobilizaţi, adică o treime din trupe.
Toate zborurile au fost anulate sâmbătă pe aeroportul de la New Orleans, care nu a suferit pagube în acest stadiu şi urma să fie redeschis duminică.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...