Palestinienii, sătui de ”închideri repetate” la frontiera dintre Fâşia Gaza şi Egipt, speră ca redeschiderea acestei frontiere pe o perioadă ”nedeterminată”, anunţată marţi de egipteni, să fie ultima, relatează AFP.
Acest post de frontieră de la Rafah este, de mai mulţi ani, singura poartă de ieşire către lumea din afară - cu excepţia punctului de trecere cu Israelul - pentru cele două milioane de locuitori ai Fâşiei Gaza, un teritoriu palestinian aflat sub controlul islamiştilor din Hamas.
Această mişcare armată are legături cu confreria Fraţii Musulmani, care s-a aflat la putere în Egipt până în 2013, când a fost înlăturată de la putere de către actualul preşedinte Abdel Fattah el-Sisi.
Autorităţile egiptene evocau motive de securitate în justificarea închiderii Rafah, cărora li s-au adăugat temeri sanitare, în ultimele luni, din cauza covid-19.
Peste 52.740 de contaminări cu noul coronavirus au fost înregistrate în Fâşia Gaza şi aproximativ 530 de morţi din cauza covid-19.
În Egipt s-au înregistrat 170.210 cazuri şi aproape 9.700 de morţi.
Postul de frontieră de la Rafah a rămas închis aproape tot timpul, de la izbucnirea crizei sanitare, în vederea unei limitări a răspândirii noului coronavirus, ceea ce a creat dificultăţi celor care vor să iasă din enclavă sau se întoarcă în ea, pentru a-şi vedea familia.
Marţi, când clasa politică palestiniană s-a reunit la Cairo în vederea unor negocieri cu privire la organizarea primelor alegeri palestiniene din ultimii 15 ani, autorităţile egiptene au anunţat redeschieerea.
Ele au ”deschis azi (marţi) trecerea din Rafah pe o perioadă nedeterminată, pentru prima oară după ani de zile”, a anuţat un reprezent în domeniul securităţii egiptene, sub protecţia anonimatului.
”Nu este vorba despre o deschidere obişnuită. De obicei, trecerea este deschisă trei-patru zile. (De această dată) acest lucru are loc în contextul în care la Cairo are loc un dialog naţional”, a adăugat această sursă, fără să facă alte precizări.
VIAŢĂ ÎN DEMNITATE
Numeroşi locuitori ai Fâşiei Gaza au venit la terminal, a constatat o echipă AFP.
”De şase luni aştept să se redeschidă trecerea. Aceste închideri m-au făcut să-mi pierd primul semestru la universitate”, declară pentru AFP Ibrahim al-Shanti, care se pregătea să treacă frontiera. ”Sper să rămână deschisă permanent”, adaugă acest tânăr în vârstă de 19 ani.
Yasser Zanun, alt călător, subliniază urgenţa situaţiei din Fâşia Gaza. În opinia sa, trecerea este necesar să rămână ”deschisă 24 de ore din 24 tot anul, (pentru că) ne confruntăm cu crize sanitare grave”.
Fâşia Gaza - vizată de o blocadă israeliană de la instalarea la putere a mişcării islamiste Hamas, care negociază în prezent cu rivalii lor laici din cadrul Fatah în vederea organizării unor alegeri în teritoriile palestiniene - dispune de infrastructuri limitate şi suferă de un şam endemic (50%).
Cum permisele de muncă în Israel - limitate în vremuri nornale - au fost suspendate la începutul pandemiei, iar postul de la Rafah a rămas închis aproape tot timpul, tinerii din Fâşia Gaza puteau părăsi cu dificultate enclava, în ultimele luni, cu scopul de a-şi căuta de lucru în altă parte.
Aceeaşi problemă îi afectează pe bolnavii grav, mai ales pe cei bolnavi de cancer, care este necesar să iasă din Fâşia Gaza pentru a se trata.
Mohammed Abdo, în vârstă de 34 de ani, care se pregătea marţi să treacă în Egipt, consideră că deschiderea robinetului este doar temporară.
”Cerem delegaţiei aflate la negocieri la Cairo să exercite presiuni pentru ca frontiera să rămână deschisă, pentru ca vaiaţa să fie viaţă, cu demnitate şi sănătate”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...