Tatăl şi fratele lui Julian Assange cer luni Guvernului german să intervină pe lângă preşedintele american Joe Biden în vederea unei abandonări a procedurilor judiciare care-l vizează pe fondatorul WikiLeaks, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Guvernul german trebuie să-i transmită preşedintelui Biden îngrjorările sale cu privire la acest caz şi să ceară ca procesurile judiciare să fe abandonate”, declară Gabriel Shipton, fratele lui Julian Assange, într-o conferinţă de presă la Berlin.

Guvernul britanic a anuţat vineri că a semnat un decret de extrădare către Statele Unite a lui Julian Assange, care urmează să facă apel.

Australianul în vârstă de 50 de ani este inculpat în Statele Unite, unde riscă 175 de ani de închisoare cu privire la cea mai mare divulgare de documente clasificate din istoria Americii.

Familia sa şi susţinători ai acestuia consideră că el a fost întotdeauna un jurnalist şi un apărător al libertăţilor presei şi de exprimare.

Tatăl şi fratele săi cer Germaniei să-şi folosească influenţa pe care o are în cadrul NATO şi să apere cauza rudei lor, în cadrul unui summit G7, în Bavaria, prevăzut la sfârşitul lunii.

”Am considerat mereu că a nu face nimic era o formă de aprobare şi complicitate”, declară tatăl lui Julian Assage, John Shipton.

”Atunci când încerci să vorbeşti despre libertatea presei cu Rusia, aprobând extrădarea unui jurnalist şi editor pentru că şi-a făcut treaba, îţi pierzi argumentele”, denunţă Gabriel Shipton.

Cei doi membri ai familiei lui Julian Assange se întâlnesc luni şi marţi cu parlamentari germani membri ai unui grup de susţinere a fondatorului WikiLeaks.

Însă un purtător de cuvânt al Guvernului german a subliniat că Germania nu are posibilitatea să intervină politic într-un proces juridic din altă ţară.

”Procesul legal este deja în curs şi m-aş feri un pic teamă de o intervenţie politică”, a declarat într-o conferinţă de presă Steffen Hebestreit, adăugând că Berlinul va continua să urmărească situaţia îndeaproape.

Julian Assange este deţinut de trei ani în Închisoarea de înaltă securitate Belmarsh, lângă Londra.

Fondatorul WikiLeaks a petrecut mai înainte şapte ani în sediul Ambasadei Ecuadorului la Londra, în care s-a refugiat în 2012.

El a fost inculpat cu privire la viol în Suedia, însă aceste acuzaţii au fost abandonate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.