O reuniune de criză a avut loc vineri după-amiază în Franţa, sub conducerea preşedintelui Emmanuel Macron. Executivul francez încearcă să limiteze violenţele declanşate în ultimele zile, în timp ce dreapta şi extrema dreaptă cer instaurarea stării de urgenţă, relatează presa franceză.
Deputaţii La France insoumise au cerut guvernului să organizeze o dezbatere în Adunarea Naţională pe tema revoltelor din ultimele nopţi, sugerând un "plan de urgenţă" consacrat "violenţelor poliţieneşti". LFI a criticat din nou executivul pentru că "se împotmoleşte într-o escaladare verbală a măsurilor de securitate care nu face decât să înrăutăţească situaţia".
Pe de altă parte, Eric Dupond-Moretti, ministrul Justiţiei, a cerut "sancţiuni severe" împotriva manifestanţilor şi "nicio formă de impunitate". "Moartea acestui băiat nu poate fi folosită ca pretext pentru acte de violenţă cărora le suntem cu toţii victime", a declarat el.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Prefecturile din mai multe oraşe mari, printre care Marsilia, Lyon, Bordeaux, Montpellier şi Toulouse, au interzis vineri toate manifestaţiile în centrul oraşelor. Aceste interdicţii intervin în contextul în care apelurile la mitinguri vineri, la ora 20.00, în 18 mari oraşe "împotriva rasismului, a criminalităţii şi a violenţelor poliţieneşti" au fost larg transmise pe reţelele de socializare în ultimele două zile.
De asemenea, preşedinta grupului parlamentar al Rassemblement national (RN, extremă dreapta) în Adunarea Naţională franceză Marine Le Pen, a postat următorul mesaj în social media: "Nu există altă soluţie imediată decât revenirea la ordinea republicană prin intermediul unor restricţii sectoriale şi, dacă situaţia persistă sau se agravează, prin declararea stării de urgenţă".
Numeroase festivităţi de sfârşit de an au fost anulate în ultima clipă vineri în şcoli, colegii şi licee, în urma instrucţiunilor autorităţilor locale din domeniul educaţiei de a evita adunările de seară în apropierea şcolilor, pe fondul revoltelor. De asemenea, guvernul a decis să "anuleze evenimentele de amploare".
În plus, ministrul de Interne, Gérald Darmanin, le-a cerut prefecţilor ca la ora locală 21.00 autobuzele şi tramvaiele să îşi încheie programul de circulaţie în toată Franţa.
Tânărul Nahel, în vârstă de 17 ani, a fost ucis marţi seară, la un control rutier. Moartea sa a declanşat proteste violente în Franţa.
Înmormântarea lui Nahel este prevăzută pentru 1 iulie, potrivit lui Patrick Jarry, primarul oraşului Nanterre. "Trebuie să continuăm să susţinem această familie, această mamă care îşi va îngropa mâine copilul", a declarat el presei după o întâlnire la Matignon.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.