Premierul francez Edouard Philippe a prezentat marţi în Parlament un plan al unei ieşiri parţiale din izolare - începând de la 11 mai - în funcţie de teritorii şi cu anumite condiţii - o slăbire treptată a strânsorii în vederea relansării economiei -, sub imperiul temerii faţă de al doilea val al covid-19, relatează AFP.
”Va trebui să trăim cu virusul”, a avertizat premierul în Adunarea Naţională, într-un hemiciclu aerisit, din cauza distanţării sociale.
El a respins orice întoarcere imediată la muncă, după şase săptămâni de restricţii dure.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Protejarea francezilor, fără imobilizarea Franţei”, a rezumat şeful Guvernului anunţând sfârşitul aşteptării. ”Va fi din nou posibil să se circule liber” - mai puţin în cazul deplasărilor pe o distanţă de peste 100 de kilometri.
Este necesar să se iasă din izolare, în vederea evitării ”riscului surpării” activităţii economice şi locurilor de muncă, însă ”în mod treptat şi prudent” şi doar ”dacă condiţiile sunt îndeplinite”, iar numărul spitalizărilor continuă să scadă.
Iar ”dacă indicatorii nu sunt atinşi, nu vom ieşi din izolare la 11 mai”, iar atunci ”va fi mai strict”, a avertizat el.
Situaţia sanitară urmează să fie studiată local - departament cu departament - şi se vor face departajări în ”verde” şi ”roşu”.
Însă niciun bar, niciun restaurant şi niciun cinematograf nu vor fi deschise, niciun festival şi nicio mare manifestaţie sportivă de peste 5.000 de persoane nu vor avea loc şi, mai ales, nu sunt permise weekenduri la plajă, a avertizat el, spulberând speranţele unei libertăţi regăsite.
PRIMA FAZĂ
În cel mai bun scenariu, şeful Guvernului a prezentat o primă fază - de la 11 mai la 1 iunie - care va fi urmată de o a doua fază - ”până la vară” -, în care sunt prevăzute numeroase excepţii.
În această primă serie de măsuri, părinţii vor putea, dacă doresc, să-şi retrimită bebeluşii înapoi la creşă (în grupe de maximun zece copii), copiii la grădiniţă şi la şcoala primmară încă de la 11 mai.
Însă abia de la 18 mai - în departamentele mai puţin infectate - este avută în vedere redeschiderea colegiilor, începând cu clasele a cincea şi a şasea. Următoarea etapă, a licelor, este avută în vedere la sfârşitul lui mai.
În schimb, toate pieţele alimentare şi magazinele vor putea să redeschidă - cu excepţia cafenelelor, barurilor şi restaurantelor, a căror soartă urmează să fie revăzută la 2 iunie.
Edouard Philippe a ”cerut cu insistenţă” întreprinderilor să menţină munca de la distanţă cât mai mult posibil şi să-şi asigure salariaţii cu măşti în caz contrar.
Măştile devin obligatorii în transportul în comun şi sunt considerate ”de preferat” în multe cazuri - după ce în martie s-a sfătuit să nu fie folosite.
Adaptarea locală la ieşirea din izolare, a precizat Edouard Philippe, urmează să facă obiectul unei ”activităţi de concertare şi adaptare a planului la realitatea de pe teren”, împreună cu ”asociaţiile aleşilor locali, prefecţilor şi partenerilor sociali”, miercuri şi joi.
Miza este importantă - relansarea economiei fără să se declanşeze un al doilea val al epidemiei, care s-a soldat până luni seara cu 23.293 de morţi în Franţa - 437 de noi decese în 24 de ore. În schimb, numărul pacienţilor la reanimare continuă să scadă.
Incertitudinile cu privire la numărul de noi cazuri zilnice sau la lanţurile de contaminare ”trebuie să-i îndemne pe toţi francezii la o şi mai mare disciplină” până la 11 mai şi ”să lupte împotriva riscurilor relaxării pe care o resimţim crecând în ţară”, a subliniat premierul.
VOT SPECIFIC
Un proiect de lege care prelungeşte starea de urgenţă sanitară cu două luni - până la 24 iulie - urmează să fie prezentat sâmbătă în cadrul unei şedinţe a Consiliului de Miniştri şi să fie examinat săptămâna viitoare în Parlament.
Această lege permite să se ia măsuri prin decret - şi să se impună sancţiuni - în organizarea izolării, să se restrângă circulaţia şi să se limiteze adunărle.
După discursul premierului, planul a fost dezbătut timp de două şi jumătate de către cei 75 de deputaţi prezenţi fizic în sală, iar apoi supus votului.
În schimb, premierul a amânat dezbaterea unui sensibil proiect de lege privind urmărirea datelor mobile - StopCovid - şi a anunţat un ”vor specific” atunci când aplicaţia ”va funcţiona şi înainte de darea ei în folosinţă”.
Problemele cu privire la libertăţile publice ”îmi par fondate. Ele trebuie să fie ridicate. Ele trebuie să fie dezbătute”, a subliniat el.
Aprobarea sau nu a acestui plan de ieşire din izolare ”probabil va fi una dintre deciziile cele mai grele pe care le va lua un parlamentar de la al Doilea Război Mondial”, a apreciat preşedintele Partidului Socialist (PS) Olivier Faure.
Majoritatea prezidenţială riscă să fie singură la votul ”pentru”. Opoziţia, atât de drepta, cât şi de stânga, a denunţat un vot sub presiune, în contextul în care a aflat măsurile odată cu restul francezilor.
Dată fiind majoritatea confortabilă de care dispune puterea, votul este, pentru Guvern, doar o formalitate.
În avans, LR, LFI şi PS au criticat întoarcerea elevilor la şcoală pe bază de voluntariat şi se întreabă cu privire la logistica acestei semi-întoarceri la normal.
Emmanuel Macron a răspuns unor editoriale despre disensiuni la vârful statului între palatele Matignon şi Elysée şi i-a denunţat marţi pe cei care ”încearcă să dezbine” Guvernul şi preşedinţia.
”Întregul Executiv este deplin aliniat în această criză”, a dat el asigurări într-o şedinţă a Consiliului de Miniştri, potrivit unor surse concordante.
Cu toate acestea, o atmosferă de neîncredere persistă în rândul francezilor. O majoritate a populaţiei nu are încredere în Executiv să conducă ieşirea din izolare. Indicele încrederii gospodăriilor a înregistrat în aprilie o scădere istorică, potrivit INSEE.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...