Franţa se pregăteşte joi de o prelungire a izolării după 15 aprilie - înaintea unui lung weekend de Paşte fără precedent pentru credincioşi, privaţi de adunări de epidemia noului coronavirus -, în contextul în care bilanţul covid-19 continuă să crească la aproape 11.000 de morţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Izolarea - introdusă la 17 martie şi deja prelungită o dată - va continua de marţi, a avertizat Palatul Elysée, fără să precizeze durata noii prelungiri.

Acesta  este subiectul unei alocuţiuni a lui Emmanuel Macron luni seara, în vederea prezentării deciziilor privind lupta împotriva epidemiei în săptămânile viitoare.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

În această ”Joie Mare” în Franţa şi în lumea catolică, credincioşii se pregătesc să sărbătorească Paştele izolaţi, privaţi de slujbe şi reuniuni largi în această perioadă intensă a vieţii lor spirituale şi familiale. Ceremoniile de la Sanctuarul din Lourdes - fără pelerini - urmează să fie transmise în direct pe canalele catolice.

Iar în lipsa banchetelor în familie, mii de miei de Paşte scapă acest an de abator. Însă ceea ce le salvează lor viaţa o pune în pericol pe cea a crescătorilor lor.

”Aruncăm căpşunile şi sparanghelul în plus, dar ce să facem cu animalele noastre?”, îşi exprimă îngrijorarea Michelle Baudouinm, o crescătoare din Puy-de-Dôme şi preşedintă a Federaţiei Naţionale franceze Ovine.

”SALVAŢI VIEŢI”

Amatorii de vacanţe primăvara, pe o vreme frumoasă, sunt opriţi de restricţii de deplasare aflate în vigoare la Paris şi în alte cinci departamente. Orice activitate sportivă individuală este interzisă între orele locale 10.00 şi 19.00.

Restricţii asemănătoare se voor aplica începând din weekend în Alsacia, o regiune foarte afectată, în care vacanţa şcolară începe joi seara - pe o perioadă de două săptămâni.

”Salvaţi vieţi, evitaţi drame umane, rămâneţi, vă rof, acasă la voi!”, a repetat miercuri directorul general al Sănătăţii Jérôme Salomon.

Franţa a înregistrat miercuri un nou bilanţ zilnic greu în spitale - cu 541 de decese în plus în 24 de ore -, în total 7.632 de la începutul lui martie.

În plus, 3.237 de morţi au fost înregistraţi în azile de bătrâni şi instituţii medico-sociale - care nu şi-au putut actualiza statisticile miercuri din cauza unei ”probleme tehnice” -, adică un bilanţ total de 10.869 de decese.

În spitale, 7.148 de pacienţi grav bolnavi sunt la reanimare, ”un record absolut în Franţa” - un semn al faptului că epidemia ”este în continuare foarte activă”, a subliniat Jérôme Salomon.

La urgenţă la Spitalul din Mulhouse, ”scăderea deja perceptibilă săptămâna trecută s-a confirmat”, constată şeful acestor servicii, dr. Marc Noizet. ”Serviciul este în continuare saturat”, însă ”nu mai avem nevoie de 15 transferuri pe zi, ca săptămâna trecută”.

În Ile-de-France, în vederea relaxării unui sistem spitalicesc aflat în continuare sub o tensiune puternică, cu peste 2.600 de persoane la reanimare, noi evacuări de bolnavi urmează să aibă loc vineri către Aquitaine.

Luni, şeful statului urmează, de asemenea, să abordeze situaţia economică şi socială. Epidemia, care a oprit o bună parte a activităţilor în ţară, a aruncat deja Franţa într-o recesiune istorică.

Banca Franţei a apreciat miercuri că PIB-ul s-a contractat cu 6% în perioada ianuarie-martie - cea mai rea performanţă trimestrială din 1945.

”Impactul va fi considerabil, este încă prea devreme să îl estimăm” în totalitate, a avertizat premierul Edouard Philippe.

UN TEST CLINIC OPRIT

Pe frontul cercetării, testele clinice continuă. în testul Discovery - care vizează patru tratamente posibile -, primele tendinţe sunt aşteptate după sfârşitul lui aprilie.

În schimb, un test clinic care prevedea administrarea unor bolnavi a unei soluţii provenind din sângele unui vierme marin - cu scopul de a relaxa detresa respiratorie - a fost oprit joi. Autorizarea testului a fost retrasă, în aşteptarea unei noi evaluări.

Franţa îşi continuă totodată eforturile în a se aproviziona cu măşti - râvnite de întreaga planetă, pe care epidemia a ucis 86.000 de oameni.

”Comenzile sigure” ating de-acum 1,6 miliarde de unităţi potrivit Ministerului Sănătăţii, iar un ”pod aerian” cu China în vederea trimiterii de material medical şi măşti a fost reluat via Seul.

Guvernul - foarte crtiicat cu privire la gestionarea măştilor - îşi păstrează recomandarea de a fi rezervate îngrijitorilor şi bolnavilor.

Autorităţle urmează să ia o decizie cu privire la o extindere a folosirii măştilor de către toată populaţia, în cazul în care există un ”consens ştiinţific”  în acest sens, a anunţat o purtătoare de cuvţnt a Guvernului Sibeth Ndiaye.

Însă nu este cazul în prezent, spune ea, subliniind că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu recomandă o purtare generalizată a măştii.

Pe plan cultural continuă anulări în serie. Ultima este a sărbătorii Rusaliilor la Nîmes, una dintre cele mai importante în Franţa, care urma să aibă loc de la 27 mai la 1 iunie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.