Franţa efectuează săptămâna aceasta primul său exerciţiu militar spaţial - denumit AsterX - în vederea unei evaluări a capacităţilor franceze de apărare a sateliţilor ţării şi de supraveghere într-un spaţiu tot mai militarizat, care a devenit un teatru de contruntare între puteri, relatează AFP.
AsterX - o trimitere la primul satelit francez Astérix, lansat în 1985 -, organizat de la 8 la 12 martie, este o ”premieră pentru armatele franceze şi chiar pentru Europa”, a anunţat marţi generalul Michel Friedling, comandantul Comandamentului Spaţiului (CDE).
El constituie un ”test de stres al sistemelor” franceze, în vederea unei evaluări a nevoilor viitoare şi confirmă o ascensiune a puterii acestui nou Comandament, instalat la Toulouse, din care urmează să facă parte 500 de persoane până în 2025, a precizat el.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Scenariul exerciţiului - în întegime simulat - porneşte de la o criză între un stat dotat cu o capacitate spaţială şi altul care are un acord de asistenţă militară cu Franţa.
”O serie de evenimente tocmai au creat o situaţie de criză sau ameninţări la adresa mijloacelor noastre spaţiale şi nu numai”, a explicat el, adăugând că ”presa şi reţele de socializare fictive” joacă un rol în acest scenariu.
Aceste ”evenimente” sunt, de exemplu, o ”reintrare riscantă în atmosferă” a unui obiect spaţial care este necesar să fie urmărit, pentru a avertiza populaţiile în caz de nevoie, sau ”la apropierea de unul dintre sateliţii noştri strategici”.
Aceste ipoteze sunt departe de a fi fictive, în contextul în care în 2017 ”satelitul-spion” rusesc Luci-Olimp a încercat să se apropie de satelitul militar franco-italian Athena-Fidus; iar în 2020 Statele Unite au acuzat Rusia de ”efectuarea unui test nedistrugător al unei arme antisatelit în spaţiu”.
”Space Force” americană şi Centrul german pentru situaţii spaţiale participă, de asemenea, la acest exerciţiu francez.
În vederea unei consolidări a poziţiei sale spaţiale, Franţa a instituit în 2019 o strategie spaţială de apărare şi a prevăzut să aloce cinci miliarde de euro pe durata Legii programării militare (2019-2025), dintre care 3,6 miliarde în vederea unei înnoiri a capacităţilor franceze satelitare - CSO de supraveghere optică, Ceres de informaţii electromagnetice, Syracuse de comunicaţii militare - şi de supravegherea spaţiului.
În acest sens, Franţa dispune de o bază de date cu peste 10.000 de obiecte spaţiale aflate pe orbită, pe care le supraveghează permanent.
Franţa vrea ca, până la sfârşitul acestui deceniu, să se doteze cu sateliţi de patrulare, prevăzuţi cu camere de luat imagini şi cu lasere puternice, cu scopul de a ţine la distanţă de sateliţii săi dispozitive spaţiale prea curioase.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.