Franţa a început o „operaţiune de evacuare rapidă” a cetăţenilor săi şi a personalului diplomatic din Sudan, unde conflictul a intrat în a doua săptămână, a anunţat, duminică, Ministerul de Externe de la Paris.
De asemenea, de această măsură sunt vizaţi şi cetăţenii europeni şi cei care provin din „ţările partenere aliate”, indică ministerul, fără alte detalii.
Circa 250 de cetăţeni francezi locuiesc în Sudan.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Sâmbătă seara, preşedintele american Joe Biden a anunţat evacuarea personalului diplomatic de la Ambasada SUA din Khartoum.
Atacurile sângeroase din războiul urban au făcut ca numeroase persoane să fie blocate în capitala Sudanului, făcând aeroportul nefuncţional şi mai multe drumuri impracticabile.
Naţiunile Unite şi unele state au solicitat comandanţilor militari rivali să respecte armistiţiile declarate, care au fost ignorate în cea mai mare parte, şi să deschidă rute sigure pentru civilii care fug şi să asigure ajutorul de care este mare nevoie.
Având în vedere că aeroportul este închis şi spaţiul aerian nesigur, mii de străini – inclusiv personal al ambasadelor, voluntari în scopuri caritabile şi studenţi din Khartoum şi alte oraşe ale celei de-a treia cea mai mare ţară din Africa – s-au aflat în imposibilitatea de a pleca.
Arabia Saudită a evacuat cetăţeni din Golf din Portul Sudan de la Marea Roşie, la 650 de kilometri de Khartoum. Iordania va folosi aceeaşi rută pentru cetăţenii săi.
Este de aşteptat ca ţările occidentale să trimită avioane pentru cetăţenii lor din Djibouti, deşi armata sudaneză a afirmat că aeroporturile din Khartoum şi Nyala, cel mai mare oraş din regiunea Darfur, sunt problematice, astfel că nu este clar când s-ar putea întâmpla acest lucru.
Un diplomat străin care a dorit să-şi păstreze anonimatul a afirmat că o parte a personalului diplomatic din Khartoum speră la o evacuare pe calea aerului din Portul Sudan în următoarele două zile. Ambasada SUA i-a avertizat pe cetăţenii americani că nu poate oferi asistenţă convoaielor din Khartoum spre Portul Sudan, iar călătoriile se vor face pe propriul risc.
Armata, condusă de Abdel Fattah al-Burhan, şi rivala sa, Forţele de Sprijin Rapid (RSF), condusă de Mohamed Hamdan Dagalo, cunoscut ca Hemedti, nu au respectat până acum acordurile de încetare a focului asupra cărora s-a convenit aproape zilnic de la declanşarea ostilităţilor, în 15 aprilie.
Luptele de sâmbătă au încălcat ceea ce trebuia să fie un armistiţiu de trei zile, începând de vineri, pentru a permite cetăţenilor să fie în siguranţă şi să îşi viziteze familiile în timpul sărbătorii musulmane Eid al-Fitr. Ambele părţi se acuză una pe alta că nu respectă armistiţiul.
”Eu nu am o problemă cu acordul de încetare a focului”, a declarat Hemedti pentru Al Arabiya TV, sâmbătă seară. ”Ei (armata) nu l-au respectat. Dacă ei îl respectă, o vom face şi noi”, a spus el.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...