Fostul puşcaş marin american Paul Whelan, care a fost condamnat pentru spionaj în Rusia, a declarat că se simte abandonat de Statele Unite, care nu au venit cu propuneri suficient de acceptabile pentru ca ruşii să accepte un schimb de deţinuţi, relatează BBC, potrivit Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Paul Whelan, care neagă acuzaţiile, a fost arestat de Serviciul Federal de Securitate (FSB) într-o cameră din hotelul Metropol din Moscova la 28 decembrie 2018. Anchetatorii au declarat că a fost prins în flagrant delict cu un stick USB care conţinea informaţii sensibile.

Statele Unite, la rândul lor, au negat în repetate rânduri că Whelan este spion şi au cerut în mod repetat eliberarea sa, propunând mai multe soluţii de înţelegere pentru a-l aduce pe Whelan acasă. Washingtonul l-a declarat "deţinut pe nedrept", statut care permite un schimb de deţinuţi.

Whelan a declarat pentru BBC că se simte "abandonat" de Statele Unite şi a spus că un schimb anterior, care l-a lăsat în Rusia - dar a permis, în urmă cu un an, eliberarea baschetbalistei Brittney Griner -  a fost o "trădare gravă".

"Ştiu că Statele Unite au tot felul de propuneri, dar nu este ceea ce vor ruşii. Aşa că tot încearcă, una-alta, ca şi cum ar arunca spaghete pe pereţi ca să vadă ce se lipeşte", a declarat acesta, citat de BBC. "Problema este că viaţa mea se scurge în timp ce ei fac asta. Au trecut cinci ani", a adăugat Whelan.

Statele Unite le-au spus în repetate rânduri cetăţenilor să părăsească imediat Rusia şi avertizează că cei care rămân riscă serios să fie arestaţi arbitrar sau hărţuiţi de agenţiile ruseşti de aplicare a legii. În decembrie anul trecut, vedeta americană de baschet Brittney Griner a fost eliberată dintr-o colonie penală rusă în cadrul unui schimb de deţinuţi cu Rusia prin care l-au eliberat, la rândul lor, pe traficanul de arme rus Viktor Bout. Whelan nu a fost eliberat în cadrul acelui schimb, deşi americanii aşa doreau, dar ruşii nu au fost de acord.

Preşedintele Vladimir Putin, când a fost întrebat luna aceasta despre un posibil schimb de deţinuţi pentru a fi puşi în libertate reporterul de la Wall Street Journal Evan Gershkovich şi Paul Whelan, a declarat că speră că se va ajunge la un acord, dar că SUA trebuie să asculte condiţiile Rusiei. "Nu este simplu, nu voi intra în detalii acum, dar, în general, mi se pare că vorbim o limbă care este de înţeles pentru celălalt", a spus Putin. "Sper că vom găsi o soluţie. Dar, repet, partea americană trebuie să ne asculte şi să ia o decizie adecvată, una care să convină părţii ruse", a punctat fostul spion KGB.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pe probleme de securitate naţională, John Kirby, a declarat după comentariile lui Putin că discuţiile sunt în curs de desfăşurare, dar că Rusia a respins o propunere serioasă. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a declarat, la rândul său, că Statele Unite îşi doresc să ajungă la un acord.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.