Fostul premier britanic laburist Tony Blair susţinea că lui Vladimir Putin ar trebui să i se acorde un loc la „masa de top” a lumii, în ciuda reticenţelor pe care le aveau alţi oficiali, dezvăluie documente din Arhivele Naţionale britanice, date recent publicităţii, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Documentele publicate de Arhivele Naţionale arată că, la începutul anului 2001, premierul britanic de atunci Tony Blair credea că era important să-l încurajeze pe noul preşedinte rus, Vladimir Putin, să adopte valorile occidentale. Însă unii oficiali se întrebau dacă fostul spion KGB poate fi, totuşi, de încredere.

Dosarele mai dezvăluie că Vladimir Putin s-a oferit în acea perioadă ca Rusia să construiască o conductă de gaz către Marea Britanie.

La începutul anului 2001, Tony Blair îi explica noului vicepreşedinte american de atunci, Dick Cheney, că această abordare pe care o propunea îl va încuraja pe Vladimir Putin să aspire la atitudinile occidentale şi la modelul economic al Occidentului. El era de părere că Vladimir Putin este un patriot rus, sensibil la „pierderea respectului” Rusiei în lume, şi că avea o mentalitate similară cu cea a preşedintelui francez Charles de Gaulle, deşi cei doi nu puteau fi comparaţi.

PUTIN, OMUL CU DOUĂ FEŢE

Vladimir Putin a fost primul lider mondial căruia guvernul britanic i-a oferit o pereche de butoniere de argint cu numărul 10, drept cadou de ziua sa de naştere, în octombrie 2001.

În culise, însă, oficialii din Downing Street erau mai sceptici. Cu câteva luni mai devreme, John Sawers, pe atunci consilier pe probleme de apărare al prim-ministrului şi ulterior şef al serviciului de informaţii externe MI6, ceruse pregătirea unui document despre „Progresele lui Putin”.

Autorul anonim al acestui raport sublinia că declaraţiile „constructive” ale preşedintelui rus faţă de Tony Blair erau uneori „contrazise” de acţiunile ruseşti. Lunga listă de exemple includea tragedia de pe submarinul Kursk, când 118 marinari ruşi s-au înecat. Marea Britanie se oferise să ajute, iar Putin se declarase recunoscător, numai că oficialii ruşi au obstrucţionat asistenţa britanică. De asemenea, aceştia au preluat zvonuri nefondate conform cărora o coliziune cu un submarin britanic ar fi cauzat dezastrul.

În ceea ce priveşte NATO, Vladimir Putin i-a spus lui Tony Blair că nu va încerca să blocheze procesul de extindere a blocului. În acelaşi timp, ministrul său al apărării, Igor Sergheev, le spunea omologilor săi din NATO că aceasta ar fi „o eroare politică majoră” şi că Rusia va lua „măsurile corespunzătoare”.

PUTIN S-A OFERIT SĂ CONSTRUIASCĂ UN GAZODUCT CĂTRE MAREA BRITANIE

Totodată, Putin vorbea cu căldură despre „apropierea” dintre Marea Britanie şi Rusia. El s-a oferit chiar să construiască un gazoduct prin Marea Baltică pentru a furniza gaze către Marea Britanie. El i-a spus lui Blair că acest lucru „ar asigura aprovizionarea stabilă pentru decenii întregi”. Propunerea a fost făcută la o întâlnire pe care cei doi lideri au avut-o la Moscova în 2002, dar conducta respectivă nu a fost construită niciodată.

Între timp, prezenţa serviciilor de informaţii ruseşti a rămas la nivelul Războiului Rece şi „continuau să încerce să trimită ofiţeri activi şi ostili pentru a lucra împotriva intereselor britanice în întreaga lume”, arată documentele Arhivelor Naţionale.

CUM ŞI-A STABILIT TONY BLAIR RELAŢII CU NOUA ADMINISTRAŢIE DE LA WASHINGTON

În 2001, Londra avea de-a face şi cu o nouă administraţie americană, după încheierea mandatelor lui Bill Clinton. Dosarele arată că premierul britanic a reacţionat rapid odată ce victoria lui George Bush jr. a fost confirmată de Curtea Supremă, în decembrie 2000.

Tony Blair fusese un apropiat al preşedintelui Bill Clinton, dar a vrut să stabilească rapid legături şi cu succesorul său. Blair a fost primul lider străin care l-a sunat pentru a-l felicita pe preşedintele ales, într-o conversaţie telefonică de opt minute. Prim-ministrul britanic l-a întrebat dacă ar putea să se tutuiască. Preşedintele Bush a fost de acord, dar a continuat să îi spună premierului britanic „domnule”, arată documentele.

Înainte de învestirea preşedintelui George W. Bush, consilierul pe probleme de apărare John Sawers şi şeful de cabinet al lui Tony Blair, Jonathan Powell, au mers la Washington pentru a se întâlni cu oficiali şi cu membrii probabili ai echipei preşedintelui Bush. Powell a scris că au fost bine primiţi: „Cu toţii au spus că vor să păstreze o relaţie specială. Nu va fi însă la fel de confortabilă ca în cazul administraţiei Clinton. Spre deosebire de Clinton, ei nu ne vor face favoruri politice”, atenţiona consilierul.

Între timp, Bill Clinton a dorit să îşi menţină prietenia cu premierul britanic, dar n-a ezitat să îl atace pe cel care i-a succedat în funcţie la Casa Albă. „Voia să se răzbune”, scria Powell la sfârşitul lunii martie 2001.

„Nu prea am vrea să fim asociaţi cu Clinton”, îl avertiza Powell pe Blair în rapoartele sale.

Un consilier al fostului preşedinte american, Sidney Blumenthal, a dat de înţeles că Bill Clinton a fost dezamăgit că Tony Blair nu l-a sunat dând impresia că se îndepărtează de un fost prieten.

Alte dosare desecretizate de Arhivele Naţionale vorbesc despre sprijinul ministrului de atunci Mo Mowlam pentru legalizarea canabisului şi despre frustrarea guvernului Blair faţă de ceea ce un consilier a numit „mass-media necoaptă", precizează BBC.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.