Fostul ministru sârb al Transporturilor Goran Vesic şi alte 12 persoane au fost inculpate luni cu privire la o ”aducere atingere gravă securităţii publice” în dosarul surpării acoperişului Gării din Novi Sad, în nordul Serbiei, soldată cu 15 morţi la începutul lui noiembrie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Actul acuzării a fost depus la Tribunalul Superior de la Novi Sad, cu o documentaţie completă, culeasă în timpului procesului pre-anchetei şi anchetei, şi cu toate celelalte probe”, a anunţat într-un comunicat Parchetul din Novi Sad, al doilea cel mai important oraş din ţară.

Procurorul a cerut ca măsurile detenţiei să fie prelungite cu privire la zece persoane, iar ca cele trei persoane eliberate - inclusv Vesic şi fosta directoare a infrastructurilor feroviare Jelena Tanaskovic - să fie plasate din nou în detenţie.

Vesic, care a demisionat după drama care a avurt loc în faţa Gării din Novi Sad, a fost plasat în detenţie timp de câteva zile, dar a fost eliberat rapid.

Premierul sârb Milos Vucevic a declarat luni că depunerea actului acuzării a fost făcută într-un termen de mai puţin de două luni de la dramă, ceea ce în opinia sa este ”proba că nimeni nu a ridicat obstacole procesului”.

”Acest lucru s-a realizat în foarte scurt timp (...), ceea ce confirmă că nimeni nu a obstrucţionat acest dosar. Abia au trecut două luni şi avem deja un act al acuzării”, a declarat Vucevic presei locale.

”Va fi o procedură judicară dificilă, dar asta dovedeşte că nimeni nu are intenţia să ascundă, să disimuleze sau să obstrucţioneze ceva”, a adăugat premierul sârb.

Accidentul sângeros a avut loc la 1 noiembrie, în urma unor lucrări importante de renovare a instalaţilor. Paisprezece persoane, cu vârste cuprinse între şase şi 74 de ani, au murit în faţa gării, iar a 15-a la spital, câteva săptămâni ami târziu.

Indignarea populaţiei după această tragedie a  declanşat manifestaţii aproape zilnice la scară naţională, mulţi atribuind aceste morţi corupţiei şi unui unui control insuficient al proiectelor de construcţie.

Ultima mare manifestaţie, organizată în urmă cu o săptămână, a reunit zeci de mii de persoane la Belgrad.

Manifestanţii cer ca autorităţile să-şi asume responsabilităţile şi cer demisia premierului şi proceduri judiciare împotriva celor care se fac vinovaţi.

Studenţii s-au alăturat mişcării, blocând universităţi în întreaga Serbie timp de o lună.

Ei cer o anchetă transparentă, demisia tuturor oficialilor politici în cauză şi eliberarea tuturor studenţilor arestaţi la manifestaţii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.