Fondatoarea Armatei Roşii Japoneze (JRA) Fusako Shigenobu, o mişcare care a semănat teroare în anii '70-'80 în numele cauzei palestiniene, a fost eliberată sâmbătă după ce a ispăşit o pedeapsă de 20 de ani de închisoare în Japonia, relatează AFP.
Fusako Shigenobu, în prezent în vârstă de 76 de ani, supranumită odinoară ”regina roşie” sau ”împărăteasa terorii”, a fost arestată în 2000, în ţara sa natală, în care s-a întors după ce a trăit în mod clandestin 30 de ani în Orientul Mijlociu.
Ea a proclamat dizolvarea JRA din celula închisorii, în 2001.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Shigenobu a ieşit sâmbătă din închisoarea în care a fost încarcerată, la Tokyo, la bordul unei maşini negre, împreună cu fiica sa.
Aproximativ 30 de susţinători au fost prezenţi, purtând o banderolă pe care se putea citi ”O iubim pe Fusako”, dar şi aproximativ 100 de jurnlişti.
”Asta a avut loc în urmă cu o jumătate de secol, însă lupta noastră, prin luarea de ostatici, a făcut nevinovaţi să sufere”, a declarat Fusako Shigenobu câteva minute mai târziu.
”Îmi cer scuze pentru acest lucru”, a adăugat ea.
Această figură a extremei stângi, care îndemna la o revoluţie mondială - prin luptă armată - a fost condamnată în 2006, în Japonia, la 20 de ani de închisoare cu privire la organizarea unei luări de ostatici la Ambasada Franţei în Olanda în 1974, care a durat 100 de ore.
Această luare de ostatici, la care Fusako Shigenobu nu a participat în mod direct, s-a soldat cu mai mulţi răniţi în rândul poliţiei şi a obligat Franţa să elibereze un membru JRA.
MASACRU ÎN ISRAEL
În timpul acestor evenimente, la Haga, un atac cu grenadă la Drugstore Publicis, la Paris, s-a soldat cu doi morţi şi 34 de răniţi.
Ilich Ramirez Sanchez, zis Şacalul, a fost condamnat din nou la închisoare pe viaţă, în septembrie 2021, cu privire la acest atentat.
JRA era apropiată Frontului Popular al Eliberării Palestinei (FPLP), căruia Carlos i-a devenit unul dintre braţele armate în Europa.
Fusako Shigenobu este suspectată, de asemenea, de faptul că a planificat masacrul de pe Aeroportul Lod-Tel Aviv, în Israel, al unui comando JRA, în 1972, o operaţiune sinucigaţă cu mitraliere şi grenade, soldată cu 26 de morţi şi aproape 80 de răniţi în rândul civililor.
Fusako Shigenobu, născută la Tolyo, a devenit o activistă a extremei stângi aproape întâmplător, în 1965, când a fost invitată la o acţiune de ocupare, în plină revoltă studenţească în Japonia împotriva Războiului din Vietnam şi Tratatului de Securitate japonezo-american.
Tânăra s-a radicalizat rapid, a preluat, câţiva ani ma târziu, conducerea aripii internţaionale a unei efemere grupări revoluţionare japoneze şi a înfinţat, apoi, în 1971, JRA în Liban, unde a fost primită de FPLP.
REGRETE ÎN ÎNCHISOARE
”La început nu eram în mod particular pro-arabă şi nici ostilă Israelului. Însă, (la acea vreme), cauza palestiniană rezona în noi, tinerii care ne opuneam Războiului din Vietnam, avizi de dreptate socială”, povesteşte ea într-o carte dedicată unicei sale fiice, născută în 1973 în Liban, dintr-o relaţie cu un activist FPLP.
May Shigenobu trăieşte din 2001 în Japonia. Ea a luat imediat apărarea mamei sale şi a susţinut-o de-a lungul întregii detenţii a acesteia.
Fusako Shigenobu - care nu şi-a recunoscut niciodată implicarea în luarea de ostatici de la Haga - şi-a exprimat în închisoare regretul cu privire la lupta armată în vederea atingerii idealurilor sale revoluţionare.
”Speranţele nu ne-au fost împlinite, iar asta s-a terminat oribil”, declara ea, într-o scrisoare, în 2017, adresată Japan Times.
”Cred că japonezii sunt în prezent şi mai apatici în probleme politice decât erau înainte (...) şi cred că faptele mele şi ale altor (revoluţionari japonezi) au cotribuit la acest lucru”, aprecia ea.
Până la sfârşitul anilor '80, JRA a comis luări de ostatici, deturnări de avioane, jafuri de bănci şi atacuri vizând ambasade în Asia şi Europa.
Sfâşiată de certuri interne, organizaţia şi-a pierdut treptat influenţa până când s-a autodiszolvat, în 2001.
Poliţia japoneză continuă să caute şapte foştimembri JRA - inclusiv pe Kozo Okamoto, singurul supravieţuitor dintre autorii masacrului de pe Aeroportul Lod-Tel Aviv, în urmă cu 50 de ani, care a obţinut azil politic în Liban.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.