Guvernul ucrainean a ajuns la un acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) asupra celei de a cincea revizuiri a programului de ajutorare a Ucrainei aflate în război, deschizând uşa plăţii unei noi tranşe în valoare de 1,1 miliarde de dolari, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Această nouă tranşă - care urmează să fie validată de către Consiliul de Administraţie al FMI - va creşte la 8,7 miliarde de dolari fondurile plătite Ucrainei, dintr-un total de 15,6 miliarde de dolari în cadrul acestui program.

Acest program face parte dintr-un ajutor internaţional mai mare - în sumă de 122 de miliarde de dolari -, aprobat în martie 2023 de către toate ţările care susţin Ucraina de la începutul invaziei ruse în februarie 2022.

FMI estimează că, în pofida unor condiţii dificile cauzate de conflictul în curs, Guvernul ucrainean, cu ajutorul unei susţineri externe, a putut ”susţine stabilitatea financiară şi macroeconomică”.

”ÎNCETINIRE ECONOMICĂ ÎN SEMESTRUL DOI”

Ucraina a înregistrat o creştere economică de 6,5% în decurs de un an, în primul trimestru al lui 2024, şi o inflaţie limitată la 5,4% în decurs de un an.

Însă FMI se aşteraptă la o ”încetinire economică în semestrul doi, din cauza unor atacuri repetate asupra infrastructurilor energetice şi consecinţelor războiului asupra forţei de muncă şi încrederii”, a subliniat marţi şeful misiunii FMI Gavin Gray.

Guvernul ucrainean anunţa la sfârşitul lui iulie, între alte măsuri implementate recent, că a ajuns la un acord care să permită o restructurare parţială a datoriei sale externe - în sumă de 20 de miliarde de dolari.

Acest acord ar urma să permită realizarea unor economii estimate la 11,4 miliarde de dolari în următorii trei ani şi la 22,75 de miliarde de dolari până în 2033, anunţa atunci Ministerul ucrainean al Finanţelor.

FMI a catalogat acest acord drept o ”etapă improtantă în strategia globală a autorităţilor vizând restabilirea viabilităţii datoriei”.

Fondul estimează că strategia autorităţilor ucrainene de restructurare şi alte măsuri ”vor fi esenţiale în aducerea poverii datoriei Ucrainei la niveluri viabile, ceea ce va permite degajarea unor marje de manevră în cheltuieli esenţiale şi de susţinerea creşterii” economice.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.