Condiţiile unei reconcilieri între statul finlandez şi populaţia indigenă sami s-au deteriorat în ultimele decenii, iar statul continuă să le încalce drepturile, arată un raport publicat luni, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Curtea Administrativă Supremă a neglijat drepturole sami în mai multe privinţe”, denunţă într-o conferinţă de presă redactorul raportului, un profesor specializat în drepturole omului, Martin Scheinin.

Raportul a fost comandat de către Comisia ”Adevăr şi Reconciliere”, înfiinţată în Finlanda în 2021 cu misiunea de studia nedreptăţi istorice comise împotriva sami, cu scopul de a împiedica repetarea acestora.

Evenimente

27 iunie - Maraton Profit News TV - Maraton Made in Romania (ediția a II-a)
30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

Sami - considerat singurul popor autohton din Europa, a cărui populaţie este estimată la 100.000 de persoane - locuiesc pe întinderi vaste în Arctica, în nordul Finlandei, Noevegiei şi Suediei, dar şi în peninsula rusă Kola.

Ei trăiesc din creşterea tradiţională a renilor.

Începând din 1995, Constituţia Finlandei le acordă sami, în calitate de minoritate, dreptul de a-şi dezvolta şi de a-şi păstra cultura.

”În pofida faptului că Finlanda este recunoscută de ONU ca un apărător al populaţiilor indigene, evoluţiile pozitive în privinţa poporului sami par că s-au oprit sau au devenit mai puţin fracvente”, se subliniază în raport.

”O MAI BUNĂ ÎNŢELEGERE”

Statul finlandez continuă să încalce în mod repetat dreptul la autodeterminare al poporului sami, se arată în document.

Un puct de dezacord cu statul sunt criteriile de eligibilitate în vederea participării în calitate de sami la alegeri parlamentare a acestei minorităţi, relvă Martin Scheinin.

Definiţia legală finlandeză a persoanelor care pot fi înscrise pe liste electorale ale sami a fost considerată depăşită de către experţi în drepturile omului, deoarece nu corespunde concepţiei formulate de către Parlamentul sami, care pune accentul asupra legăturii unei persoane cu una dintre limbile sami drept cel mai important criteriu.

De asemenea, în mai multe dosare privind mijloacele tradiţionale de subzistenţă ale poporului sami - ca pescuitul şi creşterea renilor - şi proiecte industriale aflate în curs pe pământurile acestuia, Curtea ”a respins punctul de vedere al sami, iar adesea a omis” să examineze plângeri, potrivit lui Martin Scheinin.

O ”mai bună înţelegere generală şi o mai bună respectare a evoluţiei rapide a drepturilor internaţionale ale populaţiilor autohtone” sunt necesare, în vederea unei reconcilieri a tatului finlandez cu sami, conchide raportul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.