Statele Unite sunt pe cale să finalizeze negocierile pentru un acord bilateral de securitate cu Ucraina pe care preşedintele Joe Biden l-a anunţat anul trecut la o reuniune G7, a confirmat joi un oficial american citat de Reuters, după ce informaţia a fost publicată mai întâi de Financial Times, care susţine că documentul, ce vine pe fondul unor tensiuni mai mari ca niciodată între Kiev şi Washington, este de natură să-i mai liniştească pe oficialii ucraineni şi în special pe preşedintele Volodimir Zelenski. Apropiaţii acestuia spun că a devenit foarte "emoţional şi nervos", "iritat de preşedintele Joe Biden", iar atmosfera de la biroul lui se apropie de "paranoia".
Ţărille din G7, în frunte cu SUA, au dezvăluit în iulie anul trecut, cu ocazia summitului NATO, un cadru pentru securitatea pe termen lung a Ucrainei, ca să o ajute să-şi sporească apărarea împotriva Rusiei şi să-i furnizeze garanţii de securitate până când va putea să intre sub umbrela Alianţei Nord-Atlantice.
Financial Times (FT) a relatat joi că SUA şi Ucraina sunt aproape de semnarea unui pact bilateral de securitate. Potrivit surselor cotidianului economic britianic, preşedintele Volodimir Zelenski şi preşedintele SUA, Joe Biden, vor semna acordul bilateral de securitate chiar înainte de Summitul pentru Pace organizat de Kiev în Elveţia, care va avea loc în 15-16 iunie.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Semnarea va avea loc în Italia, unde se va desfăşura un summit G7 la care este aşteptat să participe şi preşedintele american.
Summitul G7 este programat pentru 13-15 iunie, dar nu a fost indicată data exactă a semnării documentelor.
RELAŢII TOT MAI TENSIONATE ÎNTRE KIEV ŞI WASHINGTON
Potrivit Financial Times, acordul a fost încheiat în ultimele săptămâni, care au fost marcate însă de tensiuni tot mai mari între Kiev şi Washington.
Acordul de luna viitoare urmăreşte să liniştească oficialii de la Kiev, care se tem de faptul că relaţia cu Washingtonul a atins cel mai scăzut nivel de la invazia pe scară largă a Rusiei. Un oficial guvernamental de rang înalt numit de Zelenski, care a vorbit cu Financial Times despre relaţia SUA-Ucraina, a declarat: "Suntem mai departe ca niciodată de când a început războiul. Este foarte, foarte tensionată".
Acordul cu SUA ar fi cel mai important dintr-o serie de înţelegeri bilaterale încheiate de Ucraina cu ţările NATO, care stabilesc angajamente în privinţa unui sprijin pe termen lung, inclusiv pentru formarea militară, schimbul de informaţii şi asistenţa economică.
Pactul a fost negociat în timpul săptămânilor de relaţii din ce în ce mai tensionate între Kiev şi Washington. Biroul lui Zelenski a emis săptămâna aceasta o notă către oficiali şi parlamentari, văzută de FT, care îi instruieşte să îi critice atât pe Biden, cât şi pe preşedintele chinez Xi Jinping pentru că nu participă la summitul din Elveţia. "Dacă nu (participă). atunci care este adevăratul lor interes?", scrie în memoriu.
MOTIVE DE SUPĂRARE
Mai mulţi oficiali ucraineni au declarat că amărăciunea Kievului faţă de lipsa sprijinului la nivel înalt al SUA pentru iniţiativa sa privind summitul de pace a fost doar unul dintre numeroasele puncte de fricţiune cu Washingtonul şi cu alţi parteneri occidentali care au izbucnit într-un moment deosebit de dificil pentru conducerea Ucrainei.
Mai mult de o duzină de actuali şi foşti oficiali ucraineni şi diplomaţi din ţările G7 de la Kiev care au vorbit cu FT au indicat o serie de chestiuni litigioase. Printre acestea se numără: întârzierea de şase luni a Congresului în aprobarea asistenţei militare americane; lipsa aşteptată a unui progres substanţial în vederea aderării Ucrainei la NATO la summitul alianţei de la Washington din iulie; interdicţia administraţiei Biden, care nu vrea să lase Kievul să folosească armele furnizate de americani pentru atacuri în interiorul Rusiei; atacurile cu drone ale Ucrainei asupra rafinăriilor de petrol ruseşti.
Atacurile ucrainene asupra a două sisteme radar care fac parte din sistemul de avertizare nucleară al Moscovei din ultima săptămână au reprezentat un punct de conflict special cu Washingtonul, care se teme că ar putea provoca Moscova şi ar putea duce la o nouă escaladare a războiului.
Alte motive de îngrijorare se referă la strategiile divergente privind modul în care Ucraina poate obţine victoria şi cum ar putea arăta această victorie, precum şi îndepărtarea, prea puţin explicată de către Zelenski, a unor oficiali guvernamentali şi militari de rang înalt cu care SUA au lucrat îndeaproape. Mai mulţi oficiali guvernamentali ucraineni şi diplomaţi din ţările G7 au citat demiterea comandantului-şef Valeri Zalujni în februarie şi a ministrului infrastructurii Oleksandr Kubrakov în această lună. Ambii erau foarte respectaţi şi se bucurau de relaţii de lucru strânse cu oficialii americani şi europeni. Sursele FT au declarat că ambasadorii G7 au avertizat guvernul lui Zelenski cu privire la ceea ce ei consideră a fi mişcări perturbatoare şi inexplicabile.
"PARANOIA"
Relaţiile tensionate şi discordia apar în timp ce forţele ucrainene se luptă să îşi menţină liniile de apărare împotriva unei armate ruseşti mai mari şi mai bine înarmate în est şi în timp ce Zelenski este supus unei presiuni uriaşe pentru a mobiliza mai mulţi oameni şi a lua alte decizii nepopulare pentru a susţine efortul de război.
Un oficial ucrainean de rang înalt a declarat că Zelenski a devenit mai "emoţional şi nervos" din cauza situaţiei de pe câmpul de luptă şi a ceea ce, spune el, preşedintele vede ca fiind nerăbdarea Washingtonului de a începe negocierile cu Rusia, în ciuda faptului că Washingtonul a declarat public că este în întregime o decizie a Kievului de a iniţia astfel de discuţii.
Zelenski "crede că ei (americanii - n.r.) vor ca războiul să dispară înainte de alegerile (americane)", a declarat oficialul. Acesta a adăugat că preşedintele ucrainean a fost, de asemenea, nemulţumit de insistenţa administraţiei Biden ca Kievul să nu lovească infrastructura petrolieră rusă, de teama creşterii preţurilor globale într-un an electoral.
Un alt oficial ucrainean de rang înalt a folosit cuvântul "paranoia" pentru a descrie atmosfera din interiorul biroului prezidenţial în ultimele luni, în timp ce Zelenski şi echipa sa au lucrat pentru a pregăti summitul de pace de luna viitoare. "Zelenski are o anxietate profundă cu privire la situaţia militară, dar mai ales cu privire la summitul de pace din iunie", a declarat oficialul.
"NU MUŞCA MÂNA CARE TE HRĂNEŞTE"
Preşedintele ucrainean a încercat să atragă lideri din cât mai multe ţări la summitul său din Elveţia, cu scopul de a unifica comunitatea globală împotriva agresiunii lui Vladimir Putin. Liderul rus nu a fost invitat. Reprezentanţi din peste 80 de ţări şi-au confirmat prezenţa, potrivit Kievului. Între timp, Rusia a făcut eforturi pentru a convinge mai ales ţările în curs de dezvoltare să nu participe.
Zelenski însuşi a criticat lipsa de reacţie din partea administraţiei Biden faţă de reuniunea din Elveţia în timpul unei vizite la Bruxelles, marţi. "Sunt conştient că America sprijină acest summit, dar nu ştim la ce nivel", a declarat Zelenski. "Cred că summitul pentru pace are nevoie de preşedintele Biden", a continuat Zelenski. "Absenţa sa va fi pur şi simplu aplaudată personal, în picioare, de Putin", a punctat el.
Oficialii americani spun că Ucraina a programat summitul din Elveţia pentru 15 şi 16 iunie, în ciuda faptului că a fost informată că Biden probabil nu va putea participa. Un oficial de rang înalt va reprezenta SUA la reuniune. "SUA şi preşedintele Biden au fost alături de preşedintele Zelenski şi de poporul ucrainean, iar acest lucru va continua, indiferent de cine stă pe ce scaun la summitul pentru pace", a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, John Kirby.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.