Zeci de lampioane uriaşe în formă de animale mitologice, flori şi personaje legendare sunt expuse în sudul Chinei, la un festival, un spectacol oniric şi colorat pe timpul nopţii în cadrul sărbătorilor Anului Nou lunar, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Aceste lampioane, unele de zece metri înălţime, constituie în fiecare seară un peisaj magic în Parcul-lac Hongguang, la  Fuzhou (sud-est), de la dragoni portocalii şi veliere maiestuoase şi până la peşti cu solzi strălucitori turcoaz şi zeiţe cu feţe de înger.

”Nu arată bine felinarele? Sunt foarte frumoase, nu-i aşa?”, declară AFP un turist, Lei Haoxin, în vârstă de 17 ani, care poartă un cercel de aur, înfofolit într-o parka pentru a înfrunta frigul serii.

”Împreună cu prietenii mei, am găsit locul cu ajutorul Douyin”, declară cu entuziasm tânărul, referondu-se la o versoune a TikTok disponibilă în China.

”În general, când vedem ceva interesant pe aplicaţie încercăm să mergem acolo”.

Provincia Fujian, a cărei capitală este Fuzhou, este cunoscută în China prin faptul că a reuşit să păstreze numeroase tradiţii folclorice legate de Anul Nou, care au avut de suferit în alte părţi din cauza contextului politic sau exodului rural.

O tradiţie milenară în Asia, asamblările artistice de lampioane înloresc în China în toate mărimile şi formele, odată cu sosirea Noului An lunar - anul Şarpelui, care începe la 29 ianuarie.

Între figurile reprezentate anul acesta la Fuzhou se află miticul Rege Maimuţă, Sun Wukong, care provine din literatura clasică chineză.

Alta o reprezintă pe Matsu, zeiţa mării, foarte populară în sudul Chinei, în Taiwan şi în diaspora vorbitoare de chineză din Asia de Sud-Est.

”Această lanternă este incredibil de fină şi încă şi mai frumoasă decât în fotografii”, declară AFP o turistă, Luo Meiling.

”Simţim mai mult atmosfera Anului Nou în ultimii ani”, declară AFP o locuitoare din Fuzhou, Qi, în vârstă de 42 de ani, venită împreună cu fiul său cel mic.

”În China, părinţii sunt în mod tradiţional exigenţi cu copiii în privinţa educaţiei”, declară ea, ”dar mentalităţile se schimbă, iar oamenii îşi pun acum copiii să facă mai multe activităţi în aer liber”.

”Aşadar, multe familii vin aici să profite de focuri de artificii şi animaţii”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.