Armata taiwaneză a anunţat că a desfăşurat joi avioane de luptă, nave şi sisteme de apărare antirachetă pentru exerciţii, în timp ce ministerul său al Apărării a raportat detectarea a două noi baloane chineze în apropierea insulei, potrivit AFP.
Manevrele, care au avut loc dimineaţa devreme, au fost concepute pentru a testa "procedurile de răspuns şi angajare ale unităţilor de apărare aeriană", a precizat Comandamentul Forţelor Aeriene taiwaneze într-un comunicat.
"Diferite tipuri de aeronave, nave şi sisteme de apărare antirachetă au fost desfăşurate între 05:00 şi 07:00 dimineaţa", sau de la 21:00 la 23:00 GMT joi, se arată în declaraţie, fără a oferi alte detalii.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Ultimele exerciţii ale forţelor aeriene au avut loc în iunie anul trecut, la o lună după ce preşedintele Lai Ching-te a preluat funcţia.
Lai, care a promis să apere democraţia din Taiwan în faţa ameninţărilor chineze şi pe care Beijingul îl descrie drept un "separatist periculos", urmează să părăsească insula sâmbătă în prima sa vizită în străinătate de la preluarea mandatului, potrivit preşedinţiei.
O escală în Statele Unite nu este exclusă în marja acestei călătorii. Liderul va merge în Insulele Marshall, Palau şi Tuvalu, trei micro-state din Pacific.
Taiwanul încearcă să îşi cultive legăturile cu aliaţii săi rămaşi, al căror număr este în continuă scădere din cauza presiunilor Beijingului, care se opune oricărei încercări de a conferi Taipeiului o legitimitate internaţională.
Ministerul taiwanez al Apărării a mai anunţat joi că a detectat miercuri două baloane chineze la aproximativ 110 kilometri nord-vest de insulă. Un alt balon chinez a fost detectat duminică în aceeaşi zonă, primul din aprilie.
Treisprezece avioane şi şapte nave militare au fost, de asemenea, reperate în jurul insulei Taiwan, miercuri şi joi.
China şi Taiwan sunt conduse separat din 1949, însă Beijingul revendică insula ca parte a teritoriului său şi nu exclude folosirea forţei pentru a prelua controlul.
China desfăşoară în mod regulat avioane de luptă şi nave, uneori baloane, în jurul insulei Taiwan, în ceea ce Taipeiul descrie drept hărţuire în "zona gri", o tactică ostilă, dar nu un război deschis.
Taiwanul trăieşte sub ameninţarea constantă a invaziei chineze şi şi-a sporit cheltuielile militare în ultimii ani pentru a-şi consolida capacităţile militare.
Insula dispune de o industrie a apărării, dar este puternic dependentă de vânzările de arme de la Washington, cel mai mare furnizor de arme şi muniţii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.