Guvernul japonez va anunţa, luni, numele noii ere imperiale, care îl va însoţi pe noul împărat Naruhito, succesorul la tron al tatălui său, actualul suveran Akihito, la 1 mai, conform AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În jurul orei 11.30 locale (2.30 GMT), secretarul general şi purtătorul de cuvânt al Guvernului, Yoshihide Suga, va apărea în faţa jurnaliştilor pentru a dezvălui numele, ţinut secret până în ultima clipă. 

Dacă, aşa cum a sugerat Suga, aceasta se întâmplă ca acum 30 de ani, el ar trebui să poarte un "shikishi", un fel de carton perfect rectangular, pe care vor fi înscrise semnele "kanji" (ideogramele) chinezeşti.              

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Atunci, pe 8 ianuarie 1989, secretarul general al Guvernului, Keizo Obuchi, a dezvăluit numele "Heisei" ("Pace peste tot") şi a citit "declaraţia prim-ministrului Noboru Takeshita" explicând termenul. 

"Înglobând dorinţa ca pacea să fie realizată atât în Japonia cât şi în lume, pe Pământ şi în ceruri, este vorba despre numele considerat cel mai potrivit pentru perioada care debutează cu această nouă eră", potrivit textului. 

De data aceasta, premierul Shinzo Abe va citi chiar el declaraţia justificând numele erei care urmează, după anunţul numelui. "Ea va fi purtătoarea unui mesaj pentru cetăţeni", a precizat Suga. 

Va fi pentru a doua oară în istorie când Guvernul decide numele erei, un fapt care respectă prevederile Constituţiei din 1947. 

Un comitet format din nouă experţi, ale căror identităţi nu sunt făcute publice, a fost înfiinţat pentru a hotărî, cu uşile închise, numele care va rămâne pentru eternitate. 

În vârstă de 85 de ani, împăratul Akihito şi-a anunţat în august 2016 intenţia de a abdica din timpul vieţii. El va ceda tronul fiului său la 1 mai. 

Legea Casei imperiale japoneze nu prevede abdicarea. Potrivit textului, revizuit în 1947, decesul împăratului deschide succesiunea. 

În acest caz, o legislaţie de excepţie va permite ca Akihito şi doar el să abdice iar Guvernul să decidă numele erei care va fi anunţată cu o lună mai devreme, un compromis care ar trebui să satisfacă pe toată lumea. 

Casa imperială a Japoniei este cea mai veche monarhie continuă din lume. 

Akihito este al 125-lea împărat dintr-o dinastie ce îşi are originile în fondarea ţării, în anul 600 înaintea erei noastre, de către împăratul Jimmu, care, potrivit legendei, era descendent al Zeiţei Soare.

Deşi dovezile despre existenţa primilor 25 de împăraţi sunt învăluite în mit, există dovezi istorice ample privind o linie ereditară neîntreruptă, din anul 500 până în prezent.

După moarte, numele împăraţilor japonezi din ultimele secole au fost schimbate pentru a reflecta epoca în care au condus. Akihito, care a fost încoronat în 1989, va fi numit Heisei (“Pace peste tot”). Tatăl său, împăratul Hirohito, care a condus ţara în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, a fost numit post-mortem Showa, ceea ce înseamnă “Japonia strălucitoare".

Akihito şi familia sa locuiesc la Tokyo, în Palatul Imperial, un complex cu grădini luxuriante din capitala Japoniei, considerat unul dintre cele mai scumpe spaţii rezidenţiale din lume.

În palat se află reşedinţa familiei imperiale, biroul Agenţiei administraţiei imperiale şi mai multe muzee.

Monarhia este numită, în mod metaforic, Tronul Crizantemelor. Există, însă, şi un tron al crizantemelor real - un fotoliu ornat, numit “takamikura”, pe care împăratul stă în timpul ceremoniei de încoronare.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.