”Europa trebuie să dialogheze cu Rusia”, care este necesar, la rândul său, ”să facă eforturi”, îndeamnă Emmanuel Macron într-un interviu acordat postului public elveţian RTS, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Europa, în această ordine multilaterală pe care o apăr eu, are nevoie să reconstruiască o nouă gramatică a încrederii şi de securităţii cu Rusia şi nu trebuie să treacă exclusiv pe la NATO”, a apreciat marţi, în acest interviu, şeful statului francez.

”A existat un gest militar, nu ne putem face că nu s-a întâmplat nimic”, a spus el, referindu-se la anexarea Crimeei. În opinia sa, ”fără un avans clar şi tangibil în procesul de la Minsk” în vederea opririi confruntărilor armate în estul Ucrainei, ”nu poate avea loc o reformare a G8”, care a redevenit G7 - fără Rusia, după anexare.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”Însă este necesar să aibă loc o discuţie strategică. De aceea, săptămâna aceasta, voi purta din nou o lungă discuţie, intensă, cu Vladimir Putin, ca preşedinte al Franţei şi totodată al G7”, a precizat Macron.

Vladimir Putin nu a fost invitat, iar Rusia nu a fost menţionată de către preşedinţii francez şi american Donald Trump în cadrul ceremoniilor marcării a 75 de ani de la Debarcarea din Normandia.

”Avem dezacorduri, dar lucrăm împreună”, a dat asigurări Macron, citând coooperarea în vederea unei soluţii politice în Siria. ”Ne-am înşela să lăsăm Rusia să se întoarcă spre China”, a pledat el.

În opinia lui Macron, Rusia ”este o ţară mare, care a trăit drame împreună cu noi” şi nu trebuie ”să uităm vreodată ceea ce au plătit ei” în al Doilea Război Mondial.

Preşedintele francez a pledat totodată ca ”europenii să se echipeze european” în privinţa materialelor lor strategice - precum armamentul şi telecomunicaţiile -, din grijă faţă de ”suveranitatea europeană”.

”Dacă Europa vrea să existe, nu putem spune că ne îndoim de angajamentul Statelor Unite şi să nu achiziţionăm echipament european”, a lansat el.

”Trebuie să le putem spune cetăţenilor noştri că ştim să producem lucrurile de care avem nevoie pentru a funcţiona autonom”, a spus el, citând ”telecomunicaţiile, cablurile submarine, Apărarea, informaţia şi modul de a se deplasa”.

Întrebat care sunt favoriţii săi în posturi de conducere UE, el a declarat că doreşte ca doi bărbaţi şi două femei să ocupe cele patru posturi-cheie - preşedinţia Parlamentului European (PE), Comisiei Europene (CE), Consiliului European şi şeful diplomaţiei Uniunii.

El a dat asigurări totodată, în legătură cu o eventuală candidatură a Angelei merkel, că, ”dacă ea o va vrea, eu o voi susţine”.

În privinţa stejarului oferit lui Donald Trump anul trecut şi care s-a uscat, ”voi trimite altul”, a promis el.

”Simbolul era să-l plantăm împreună. Săracul, nu a supravieţuit, pentru că a fost supus unui regim cam dur”, a spus el zâmbind - arborele s-a uscat după ce a fost plasat în carantină -, dar ”nu trebuie să vedem un simbol acolo unde nu există”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.