”Eu sunt un taiwanez”, a declarat marţi în mandarină, în faţa deputaţilor taiwanezi dezlănţuiţi, preşedintele Senatului ceh, Milos Vystrcil, în cadrul unei rare vizite la Taipei, catalogată drept un ”act odios” de către Beijing, relatează AFP.
Milos Vystrcil a invocat astfel în mod expres, în discursul pe care l-a susţinut în Parlamentul taiwanez, memoria preşedintelui american John F. Kennedy care, în plin Război Rece, le-a spus în 1963 ”Ich bien ein Berliner” (”Eu sunt un barlinez”) locuitorilor Berlinului de Vest, îngrijoraţi de ameninţarea blocului sovietic.
Czech Senate Speaker @Vystrcil_Milos invoked a Cold War-era phrase from late US president JFK at #Taiwan's legislature: "Maybe I can be more humble, but allow me to use the same determined phrase to conclude my speech in your country's parliament, in Taiwan - I am Taiwanese." pic.twitter.com/4xP0mtzNc3
— Hong Kong Free Press HKFP (@HongKongFP) September 1, 2020
JFK ”folosea fraza «Ich bin ein Berliner» pentru a-şi arăta susţinerea faţă de locuitorii Berlinului şi (faţă de) cele mai înalte valori ale libertăţii”, a declarat preşedintele Senatuluii ceh.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Poate căeu sunt mai umil, dar pemiteţi-mi să recurg la aceeaşi frază hotărâtăşi să-mi închei discursul în faţa membrilor Parlamentului ţării voastre spunând: eu sunt un taiwanez”.
El a spus aceste cuvinte în mandarină, lucru care i-a adus oficialului de rang înalt ceh ovaţii în picioare din partea aleşilor insulei.
El purta o mască cu steagurile Cehiei şi Taiwanului.
”ACT ODIOS”
Milos Vystrcil conduce o delegaţie de 90 de persoane a cărei venire în Taiwan a fost prezentată de către Beijing drept un ”act odios”.
Ministrul chinez de Externe Wang Yi a catalogat vizita drept ”provocatoare” şi a ameninţat că Milos Vystrcil este necesar ”să plătească un preţ mare pentru comportamentul său miop şi speculaţiile sale politice”.
Ministerul ceh de Externe a anunţat pe site că adjunctul ministrului ceh Martin Tlapa a transkis Ambasadei Chinei ”dezaprobarea fundamentală” a Pragăi, în urma acestor declaraţii.
Această vizită cehă de cinci zile are loc la câteva săptămâni după vizita istorică a secretarului american al Sănătăţii Alex Azar, oficialul guvernamental american de cel mai înalt rang care a vizitat insula după ce Washingtonul a recunoscut în 1979 Beijingul şinu Taiwanul.
China consideră Taiwanul drept o provincie de-a sa şicondamnă orice contact oficial străin cu insula cu 23 de milioane de locuitori.
PARISUL, SOLIDAR CU PRAGA, CARE-L CONVOACĂ PE AMBASADORUL CHINEZ
Pe de altă parte, Franţa şi-a exprimat solidaritatea faţă de Cehia, în urma ameninţărilor Chinei, pe care le-a respins ca inacceptabile, la adresa oficialului ceh de rang înalt aflat în vizită în Taiwan.
”Relaţiile europeano-chineze trebuie să se bazeze pe dialog, principoul reciprocităţii şi respectului reciproc, condiţii esenţiale ale unei aprofundări a parteneriarului nostru”, a declaart o purtătoare de cuvânt a Ministerului francez de externe.
”În acest sens, nicio ameninţare vizând un stat membru al Uniunii Europene (UE) nu este acceptabilă, iar noi ne exprimăm solidaritatea faţă de Republica cehă”, a declarat Agnès von der Mühll.
Ministerul ceh de Externe l-a convocat pe ambasadorul Chinei la Praga pentru a-i cere explicaţii, apreciind că declaraţiile Beijingului merg ”prea departe”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.