Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a efectuat miercuri o vizită surpriză la Tunis, unde a evocat împreună cu omologul său tunisian Războiul din Libia şi tensiunile regionale provocate de o recentă apropiere între Ankara şi Guvernul libian de Uniunea Naţională (GNA), relatează AFP.
Erdogan, care l-a întâlnit pentru prima oară pe preşedintele tunisian Kais Saied, intrat în funcţie la 23 octombrie, a anunţat într-o conferinţă de presă că a evocat cooperarea cu Tunisia în vederea ajutorării unei soluţionări a conflictului libian.
”Am discutat despre mijloace de cooperare în vederea ajungerii la un armistiţiu în Libia şi la relansarea procesului politic”, a declarat preşedintele turc, a cărui ţară susţine militar GNA, recunoscut de ONU.
[Video] Erdogan: "I believe #Tunisia will make valuable and constructive contributions to efforts to achieve stability in Libya" pic.twitter.com/raPl21p6Hv
— ANADOLU AGENCY (ENG) (@anadoluagency) December 25, 2019
”Impactul evoluţiilor nagative în Libia nu se limitează la această ţară, ci afectează de asemenea ţările vecine, în frunte cu Tunisia”, a adăugat Erdogan.
”Este necesar să se instaureze unui armistiţiu în Libia cât mai rapid posibil”, a insitat el.
Tunisia împarte o frontieră lungă cu această ţară aflată în haos şi găzduieşte mii de libieni de la revolta care a condus la înlăturarea de la putere şi uciderea lui Muammar Gaddafi, în 2011.
Libia este sfâşiată între două puteri rivale - GNA, cu sediul la Tripoli (vest), iar în est o putere încarnată de generalul Khalifa Haftar, care a lansat la începutul lui aprilie o ofensivă în vederea cuceririi capitalei.
Haftar este susţinut de către Arabia Saudită, Egipt şi Emiratele Arabe Unite (EAU), ţări cu care Turcia întreţine relaţii tensionate.
Turcia a fost criticată din cauză că a încheiat luna trecută un acord militar cu GNA, dar şi un acord de jurisdicţie maritimă, tot în noiembrie. Acest din urmă acord a fost denunţat de Grecia, care vede în el o atingere la adresa suveranităţii sale maritime.
”Mă întreb ce fac ei în Libia şi cu ce titlu se află acolo aceşti 5.000 de sudanezi şi aceşti 2.000 alţii din compania rusă Wagner”, a declarat Erdogan, comentând informaţii cu privire la prezenţa unor mercenari sudanezi şi ruşi alături de forţele loiale lui Haftar.
”Ce-au ei de făcut acolo şi care sunt conexiunile?”, a adăugat el.
”Dacă Turcia este invitată (să trimită trupe), noi vom accepta invitaţia, pentru că cel puţin noi avem un acord” cu GNA, a continuat Erdogan.
Duminică, preşedintele turc a declarat că Turcia va creşte, dacă va fi necesar, susţinerea militară acordată Tripoli - sub toate formele.
”Evaluăm toate tipurile de suţinere militară, inclusiv la sol, pe mare şi aeriană, dacă sunt necesare”, a anunţat liderul turc.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...