Statele Unite sunt ”foarte îngrijorate” de o intensificare a confruntărilor armate în Libia, pe care o impută prezenţei unui număr tot mai mare de mercenari ruşi în serviciul forţelor mareşalului Khalifa Haftar, potrivit unui oficial de la Departamentul de Stat, relatează Reuters.
Mareşalul Haftar, cel mai puternic om în estul Libiei, a lansat în aprilie o ofensivă împotriva Guvernului de Uniune Naţională (GNA) al lui Fayez al Sarraj, la Tripoli, recunoscut de comunitatea internaţională în 2015.
”Suntem foarte îngrijoraţi de supralicitarea militară”, a declarat sâmbătă un oficial pentru Reuters. ”Ruşii poartă un război hibrid, cu drone şi avioane. Nu e bine”.
”Credem că prezenţa sporită a unor forţe şi mercenari din (grupul) Wagner pe teren este pe cale să modifice natura conflictului şi să-l intensifice”, consideră acest oficial, care a solicitat protecţia anonimatului.
Grupul Wagner este o organizaţie paramilitară rusă care a apărut în timpul Războiului din Ucraina şi care efectuează misiuni clandestine în mai multe ţări, inclusiv în Siria.
Grupul ar avea legături cu un oligarh apropiat preşedinteşui rus Vladimir Putin.
Potrivit unor diplomaţi, mareşalul Haftar, susţinut de Egipt şi Emiratele Arabe Unite (EAU), ar fi primit sprijinul mercenarilor ruşi recent.
Acest subiect a fost evocat la începutul lunii, în cursul unei întâlniri între secretarul de Stat american Mike Pompeo şi ministrul rus de externe Serghei Lavrov.
Rusia neagă orice implicare directă în conflictul libian.
Potrivit oficialului american citat de Reuters, implicarea mercenarilor ruşi nu a modificat, în acest stadiu, echilibrul de forţe între Armata de Eliberare Naţională (ANL) a lui Khalifa Haftar şi trupele care susţin GNA.
”Ea implică un conflict mai sângeros (...), pierderi civile mai mari, pagube la infrastucturi aeroportuare. Spitale au fost luate ca ţintă. Dar, în acelaşi timp, Haftar nu câştigă teren”, afirmă el.
Parlamentul turc a adoptat recent un acord militar între Turcia şi GNA care prevede o prezenţă militară turcă în Libia şi formarea cadrelor militare libiene.
Oficialul american a denunţat această iniţiativă drept ”provocatoare” şi a apreciat că ea ”nu ajută”.
Ankara a furnziat GNA armament, vehicule militare şi drone, încălcând un embargo impus de ONU armamentului, potrivit unui raport ONU la care Reuters a avut acces în noiembrie.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...