Compania nucleară de stat ucraineană Energoatom a anunţat, luni, că nivelul radiaţiilor din perimetrul centralei nucleare de la Cernobîl riscă să crească, deoarece sistemul de monitorizare a radiaţiilor şi serviciul de stingere a incendiilor forestiere nu funcţionează, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

La scurt timp după lansarea invaziei pe 24 februarie, forţele ruse au preluat controlul asupra teritoriului din jurul centralei electrice, unde s-a produs cel mai mare accident nuclear, în 1986.

Drept urmare, sistemul de monitorizare a nivelurilor de radiaţii în aşa-numita zonă de excludere de 30 km din pădurile din jurul centralei nu funcţionează în prezent, a anunţat Energoatom într-un comunicat.

”Nu există informaţii despre starea actuală a poluării cu radiaţii a mediului din zona de excludere, făcând astfel imposibil răspunsul adecvat la ameninţări”, se arată în comunicat.

Se spune că incendiile forestiere sezoniere, care au loc cel mai adesea primăvara şi vara, reprezintă o ameninţare deosebită, deoarece serviciul de incendiu forestier din zonă nu a putut funcţiona.

”Nivelurile de radiaţii din zona de excludere şi dincolo de aceasta, nu numai în Ucraina, ci şi în alte ţări, s-ar putea înrăutăţi semnificativ”, se mai precizează în comunicat.

În ciuda prezenţei forţelor ruse, personalul ucrainean a continuat să lucreze non-stop la Cernobîl, deoarece nu a fost posibil schimbul de tură.

Duminică, Agenţia Internaţională a Energiei Atomice (AIEA) a anunţat că personalul de la centrală a putut face schimb de tură.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.