Preşedintele Emmanuel Macron a rostit joi un discurs la Sorbona despre viziunea sa despre Europa şi, abordând subiectul războiului din Ucraina, a vorbit şi despre soarta Ucrainei şi a Republicii Moldova, relatează Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"După agresiunea rusă, Europa se gândeşte acum la ea însăşi ca la un întreg coerent, afirmând că Ucraina şi Republica Moldova fac parte din familia noastră europeană şi vor adera la Uniune la momentul potrivit, ca şi Balcanii de Vest", a declarat Emmanuel Macron.

La şapte ani de la primul său discurs la Sorbona, şeful statului francez a revenit la universitatea pariziană pentru a schiţa perspectivele politicii sale europene.
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

"Mesajul meu de astăzi este simplu. Paul Valéry a spus la sfârşitul Primului Război Mondial că acum ştim că civilizaţiile noastre sunt muritoare", a declarat preşedintele francez. "Astăzi trebuie să fim clari în legătură cu faptul că Europa noastră este muritoare, poate muri", a spus Macron.

"Depinde exclusiv de alegerile noastre, dar aceste alegeri trebuie făcute acum", deoarece "în următorul deceniu, (...) există un risc uriaş de a fi slăbiţi sau chiar subjugaţi", a avertizat el.

Preşedintele francez a vorbit în special despre o Europă aflată "într-o situaţie de încercuire" în faţa marilor puteri regionale şi a subliniat că valorile "democraţiei liberale" europene sunt "din ce în ce mai criticate" şi "contestate".

Astfel, Emmanuel Macron s-a pronunţat în favoarea unui "împrumut european" pentru a investi în armament. Scopul acestei propuneri este de a le permite europenilor să îşi garanteze securitatea în contextul războiului din Ucraina.

Şeful statului francez a spus că în lunile următoare doreşte să invite "toţi partenerii" să construiască "o iniţiativă europeană de apărare" care să fie "credibilă" în faţa "rachetelor ruseşti", inclusiv "poate" un scut antirachetă european.

Emmanuel Macron a cerut apoi "o capacitate europeană de securitate şi apărare cibernetică". El a apărat, de asemenea, "o preferinţă europeană în achiziţionarea de echipamente militare" susţinând ideea unui împrumut european pentru a finanţa acest efort. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.