Emiratele Arabe Unite (EAU) au anunţat o reducere a prezenţei trupelor lor în Yemen, afirmând că acest lucru ar urma să le permită să treacă de la o ”strategie” prioritar ”militară” la o logică a ”păcii” în această ţară devastată de război, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Abu Dhabi şi Riadul sunt pilonii unei coaliţii militare care susţine din martie 2015 forţele guvernamentale în războiul contra rebelilor huthi, susţinuţi la rândul lor de Iran.

La peste patru ani de la această intervenţie străină, huthi deţin în continuare controlul asupra unor zone vaste în vestul şi nordul ţării şi asupra capitalei Sanaa, fără ca vreo parte să prevaleze asupra celeilalte.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Acest conflict s-a soldat cu zeci de mii de morţi, inclusiv numeroşi civili, potrivit unor ONG-uri, şi a provocat cea mai gravă criză umanitară din lume, potrivit ONU. Imagini cu copii ucişi sau malnutriţi au sfârşit prin a determina Europa să reacţioneze, dar şi Statele Unite, unde ideea armelor vândute coaliţiei şi folosite împotriva civililor a şocat.

Încheierea în decembrie 2018, sub egida ONU, în Suedia, a unui acord cu privire la un armistiţiu în oraşul portuar Hodeida (vest), principalul punct de intrare a ajutoarelor umanitare internaţionale în ţară, a condus la apariţia speranţei, însă acordul a fost aplicat doar parţial.

MOTIVE ”STRATEGICE ŞI TACTICE”

”Avem un anumit nunăr de militari, redus din motive strategice la Hodeida şi din motive tactice” în alte părţi ale Yemenului, a declarat luni presei, sub acoperirea anonimatului, un oficial de rang înalt.

”Acest lucru are în principal a face cu faptul de a trece de la o strategie prioritar militară la o strategie prioritară a păcii”, a adăugat el.

Oficialul din EAU a reiterat însă angajamentul ţării sale faţă de guvernul yemenit şi partenerul său saudit în lupta împotriva huthi.

”Aceatsa nu este o decizie de ultim moment. Ea face parte ditr-un proces şi, bineînţeles, dintr-un proces în cadrul coaliţiei, care face obiectul unor ample discuţii cu partenerii noştri”, a subliniat el.

Contactat la Riad, un purtător de cuvânt al coaliţiei, Turki al-Maliki a dat asigurări că EAU şi aliaţii lor sunt hotărâţi ”să-şi continue operaţiunile şi să-şi atingă obiectivele strategice” în Yemen.

Forţele din EAU au ”eacuat în totalitate” baza militară de la Khokha, la aproximativ 130 de kilometri sud de portul strategic Hodeida, aflat în continuare sub controlul huthi, a declarat luni pentru AFP un reprezentant guvenamental yemenit.

Însă ele îşi continuă operaţiunile militare de-a lungul coastei de vest a Yemenului, împreună cu coaliţia şi forţele guvernamentale yememite, a adăugat acest oficial care a dorit să rămână anonim.

Armata yemenită a părăsit, de asemenea, un post militar la Sarwah, în provincia Marib, la est de Sanaa, şi şi-a retras bateriile antirachetă de tip Patriot din regiune, potrivit aceleiaşi surse yemenite.

Acest oficial a precizat că EAU au format zeci de mii de yemeniţi, în principal în lupta împotriva jihadiştilor din Al-Qaida în Peninsula Arabică (AQPA) şi din Statul Islamic (SI), în provincii yemenite din sud.

”CRITICI TOT MAI MARI”

”Odată cu retragerea, EAU îşi fac mai vizibile divergenţele cu Arabia Saudită, însă ele nu vor pune în pericol alianţa lor cu regatul”, consideră James Dorsey, un specialist în Orientul Mijlociu.

”Acest lucru traduce o îngrijotrare mai veche a EAU cu privire la poziţia lor internaţională, pe fondul unor critici tot mai puternice cu privire la numărul civililor omorâţi”, în opinia sa.

Declaraţia EAU are loc într-un context tensionat în regiunea Golfului Persic cu privire la iran, dar şi la câteva zile după ce un senator democrat american a avertizat că Washingtonul ar putea să-şi suspende vânzările de armament către Abu Dhabi, în cazul în care se adevereşte că acest aliat a transferat rachete americane unor rebeli în Libia.

Aceste presupuse transferuri ”sunt deosebit de îngrijorătoare”, a subliniat Robert Menendez, numărul doi în Comisia de Politică Externă din cadrul Senatului american, pentru că ele au avut loc la puţin timp după unda verde a Casei Albe - care a ocolit Congresul - unor vânzări de armament în valoare de opt miliarde de dolari către Arabia Saudită şi EAU.

Aceste vânzări i-au indignat pe congresmenii americani, care se tem că armamentul poate fi folosit contra civililor în Yemen.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.