Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), trăgând învăţăminte din pandemia de Covid-19, a lansat, sâmbătă, o reţea mondială de detectare a maladiilor infecţioase, relatează AFP.
Reţeaua internaţională de monitorizare are ca scop detectarea rapidă a ameninţărilor reprezentate de maladiile infecţioase emergente, cum este coronavirusul, şi distribuirea informaţiilor pentru evitarea altor pandemii.
Conectarea ţărilor pentru împărtăşirea informaţiilor
Reţeaua Internaţională de Supraveghere a Agenţilor Patogeni (IPSN): acesta este numele acestei noi reţele, care va oferi o platformă care va conecta ţările şi regiunile, permiţând sisteme îmbunătăţite de colectare şi analiză a probelor, a precizat OMS.
Reţeaua ar trebui să faciliteze identificarea rapidă şi trasabilitatea bolilor transmisibile, precum şi schimbul de informaţii şi măsurile care trebuie luate pentru a preveni dezastrele precum pandemia de Covid-19.
O reţea bazată pe genomică
Această nouă reţea se va baza pe genomică. Aceasta constă în secvenţierea genomului virusurilor, bacteriilor şi altor agenţi patogeni şi studierea funcţionării acestora pentru a le determina contagiozitatea, periculozitatea şi modul lor de propagare.
Datele colectate vor alimenta un sistem de supraveghere mai larg, în scopul identificării bolilor infecţioase pentru a interveni şi a preveni răspândirea lor şi ca să se dezvolte tratamente şi vaccinuri.
Proiect ambiţios
Directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a calificat acest nou sistem drept unul “ambiţios”, precizând că reţeaua ar putea juca “un rol vital pentru siguranţa în domeniul sanitar”.
“După cum s-a văzut în timpul pandemiei de Covid-19, lumea este mai puternică dacă este unită împotriva ameninţărilor sanitare comune”, a aafirmat Ghebreyesus.
Noua reţea va avea un secretariat în cadrul centrului OMS „Hub for Pandemic and Epidemic Intelligence”, o platformă dedicată colectării de informaţii despre pandemii si epidemii.
Lecţiile învăţate în pandemia de Covid-19
Pandemia de Covid-19 a scos în evidenţă importanţa studierii genomului virusurilor pentru a combate bolile cauzate de acestea.
Fără secvenţierea rapidă a genomului SARS CoV-2, virusul responsabil de boala Covid-19, vaccinurile nu ar fi putut fi dezvoltate atât de rapid şi nu ar fi fost atât de eficiente, precizează OMS.
Noile variante ale virusului, şi mai contagioase, nu ar fi putut fi identificate atât de repede.
“Genomica se află în centrul pregătirii şi răspunsului eficient în cazul epidemiilor şi pandemiilor”, a menţionat OMS, adăugând că analiza genetică a agenţilor patogeni a fost la fel de crucială pentru controlul multor boli, fie că este vorba despre gripă sau SIDA.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.