După ce premierul indian Narendra Modi a fost săptămâna trecută la Kiev, o vizită fără precedent, el l-a sunat, luni, pe preşedintele SUA, Joe Biden, iar marţi pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, cărora le-a vorbit despre necesitatea unei soluţionări cât mai urgente a conflictului, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Vizita lui Modi la Kiev, săptămâna trecută, prima a unui prim-ministru indian în istoria modernă a Ucrainei, a venit într-un punct volatil al războiului lansat în februarie 2022 de Moscova, un mare furnizor de arme pentru India încă de pe vremea Uniunii Sovietice. Vizita lui Modi în Ucraina a urmat celei făcute în iulie în Rusia, în timpul căreia l-a îmbrăţişat pe Putin în aceeaşi zi în care un atac cu rachete ruseşti a lovit un spital de copii, făcând victime, inclusiv morţi. Această vizită la Moscova a provocat furia Ucrainei, iar Departamentul de Stat al SUA şi-a exprimat îngrijorarea faţă de India cu privire la relaţiile cu Rusia.

La Kiev, Modi l-a îndemnat pe preşedintele Volodimir Zelenski să se aşeze la masa negocierilor cu Rusia pentru a pune capăt războiului şi s-a oferit să contribuie la instaurarea păcii.

Evenimente

11 septembrie - Maratonul Impactul fiscalitații în economie. Parteneri: ARB, CEC Bank, CITR.
24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: CEC Bank, ContentSpeed, ARB
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: Raiffeisen Bank, ACUE

Marţi, premierul Narendra Modi i-a spus şi lui Vladimir Putin, cu care a vorbit la telefon, că susţine o rezolvare rapidă şi paşnică a conflictului din Ucraina. „Am reiterat angajamentul ferm al Indiei de a sprijini o soluţionare rapidă, permanentă şi paşnică a conflictului”, a declarat Modi într-o postare pe X, referitoare la discuţia avută cu Putin.

Kremlinul nu a dat detalii, cu excepţia faptului că a anunţat că au vorbit la telefon.

Potrivit lui Modi, a discutat cu Putin şi modalităţi de consolidare a parteneriatului dintre ţările lor.

Când a fost la Kiev, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a spus lui Modi că sprijină ideea ca India să găzduiască un al doilea summit pentru pace, Kievul sperând să găsească o gazdă printre ţările din sudul global. Însă ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a exclus orice discuţii despre pace după ce Ucraina şi-a lansat incursiunea în regiunea rusă Kursk, pe 6 august.

Având în vedere legăturile sale economice şi de apărare tradiţional strânse cu Moscova, India s-a abţinut să critice Rusia în legătură cu invazia din Ucraina, sporindu-şi în acelaşi timp achiziţiile de petrol din Rusia la niveluri record. Şi-a justificat această mişcare prin motive de interes naţional.

Pe de altă parte, Ucraina a făcut apel la New Delhi pentru a o ajuta să îşi reconstruiască economia, invitând companiile indiene să investească în cadrul unui summit de afaceri organizat în ianuarie în India.

Luni, premierul Modi a vorbit cu preşedintele american Joe Biden despre vizita sa în Ucraina. În ultimii ani, Washingtonul a căutat să „seducă” New Delhi ca modalitate de a contracara influenţa regională în creştere a Chinei.

Modi a spus pe X că a discutat situaţia din Ucraina cu Biden la telefon şi „a reiterat sprijinul deplin al Indiei pentru revenirea rapidă a păcii şi stabilităţii”. Casa Albă a emis o declaraţie separată în care Biden afirmă că a lăudat vizita recentă a lui Modi în Polonia şi Ucraina şi că ambii lideri şi-au exprimat „sprijinul pentru o rezolvare paşnică a conflictului în conformitate cu dreptul internaţional, pe baza Cartei ONU”.

De asemenea, ei au vorbit despre situaţia din Bangladesh, unde aproximativ 300 de persoane, dintre care mulţi studenţi şi elevi, au fost ucise în timpul protestelor care au început în iulie, când studenţii au protestat faţă de stabilirea unor cote pentru locurile de muncă guvernamentale, iar evenimentele s-au transformat în demonstraţii pentru înlăturarea fostului prim-ministru Hasina, care era în funcţie de mult timp.

Biden şi Modi au subliniat „necesitatea restabilirii rapide a normalităţii şi asigurarea siguranţei şi securităţii minorităţilor, în special a hinduşilor, în Bangladesh”, potrivit premierului indian.

Un guvern interimar condus de laureatul Premiului Nobel pentru Pace Muhammad Yunus a fost învestit după ce Hasina a fugit în India. Pe fondul protestelor, au fost raportate atacuri împotriva minorităţilor din Bangladesh, unde există o majoritate musulmană, în special împotriva hinduşilor.

Guvernul naţionalistului hindus Modi din India, majoritar hindus, a fost criticat de-a lungul anilor pentru atacurile asupra minorităţilor, în special asupra musulmanilor.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.