Douăzeci şi şapte de persoane au fost biciuite joi, în faţa mulţimii, a doua zi după prima execuţie publică ordonată de la revenirea la putere a regimului taliban, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Joi, la Charikar, capitala provinciei Parwan (Vestul Afganistanului), ”27 de infractori, dintre care 18 bărbaţi şi 9 femei, au fost biciuiţi prin ordinul instanţelor Sharia (legea islamică) din respectiva provincie”, explică Curtea Supremă într-o o declaraţie.

”Mulţumiţi de pedeapsa dată de instanţă”

Motivele menţionate în vederea aplicării acestei pedepse sunt printre altele: sodomia, adulterul, mărturia mincinoasă, desfrânarea, fuga din domiciliul conjugal sau furtul, precum şi vânzarea şi deţinerea de droguri.

”Fiecare dintre aceşti infractori şi-a mărturisit crimele în instanţă fără a recurge la forţă şi au fost mulţumiţi de pedeapsa dată de instanţă”, potrivit Curţii Supreme.

Pentru prima dată de la revenirea la putere în august 2021, talibanii au executat, miercuri, un bărbat acuzat de crimă, în faţa a câteva sute de oameni în Farah (vestul ţării). Bărbatul condamnat a fost ucis de trei gloanţe trase de tatăl victimei sale, conform legii răzbunării. Această sentinţă a fost puternic criticată în special de Statele Unite şi Franţa.

Washingtonul a numit-o ”odioasă” şi a deplâns că talibanii nu îşi ţin promisiunile faţă de restul lumii.

”Acest lucru arată, în opinia noastră, că talibanii încearcă să revină la practicile lor înapoiate şi violente din anii 1990”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price.

În timpul primului regim taliban (1996-2001), talibanii i-au pedepsit public pe autorii furturilor, răpirilor sau adulterelor, cu pedepse precum amputarea unui membru şi lapidarea.

”Franţa condamnă în cei mai fermi termeni execuţia publică efectuată astăzi (n.r. joi) de talibanii în Afganistan”, a anunţat Ministerul francez de Externe într-un comunicat.

Unele ţări au ”o problemă cu islamul”

Purtătorul de cuvânt al talibanilor, Zabihullah Mujahid, a numit reacţiile comunităţii internaţionle ”interferenţă”. Faptul că Afganistanul este criticat ”demonstrează că anumite ţări şi organizaţii” au „o problemă cu islamul şi nu respectă credinţele şi legile musulmanilor”, a denunţat el într-un comunicat de presă.

La revenirea lor la putere, talibanii au promis că vor fi mai flexibili în aplicarea legii sharia, dar au revenit în mare măsură la interpretarea ultra-riguroasă a islamului, care a caracterizat prima lor perioadă la putere.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.