Ancheta tentaculară realizată de către cinci judecători de instrucţie cu privire la atentatele de la Paris şi Saint-Denis, la 13 noiembrie 2015, soldate cu 130 de morţi şi 350 de răniţi, a ajuns la final, odată cu trimiterea în faţa unei curţi cu juraţi a 20 de suspecţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Între suspecţi se află francezo-belgianul Salah Abdeslam, singurul membru în viaţă al comandourilor care au comis atacuri la terase, baruri şi sala de spectacole Bataclan, în centrul capitalei franceze, dar şi în apropierea Stade de France, în timpul acestor atentate revendicate de organizaţia Statul Islamic (SI).

Această ordonanţă de punere sub acuzare - un document de 384 de pagini, fără anexe, semnat la 16 martie, ale cărui concluzii au fost dezvăluite într-un comunicat al Parchetului Naţional Antiterorist (PNAT) - este emisă în urma rechizitoriului acestuia, formulat la sfârşitul lui noiembrie. Ea este susceptibilă să fie atacată în apel - ceea ce nu ar urma să întârzie procesul.

Procesul este prevăzut să înceapă în ianuarie 2021 şi să dureze şase luni.

Lucrări au fost început deja la istoricul Palat de Justiţie de la Paris, situat în Île de la Cité, în vederea construirii unei săli de audieri suficient de mari şi securizate pentru a găzdui dezbbaterile.

În afară de acuzaţi, peste 1.750 de părţi civile şi sute de avocaţi şi jurnalişti sunt aşteptaţi la proces.

”Mă felicit cu privire la decizia pronunţată de judecători, dar, având în vedere circumstanţele actuale, nu ştiu dacă acest dosar va fi audiat în termenul pe care-l prevedeam”, a reacţionat, la AFP, Olivier Morice, avocatul a 35 de familii, referindu-se la epidemia noului coronavirus din Franţa.

Calendarul judiciar este de asemenea afectat de incertitudine, având în vedere unda de şoc a coronavirusului.

Nicole Belloubet a dispus duminică să se închidă toate tribunalele, a căror activitate se reduce la ”contencioase esenţiale” şi a îndemnat la amânarea proceselor la curţi cu juraţi, în vederea frânării virusului.

ŞASE ABSENŢI

Paisprezece suspecţi în acest dosar se află în prezent pe mâna justiţiei franceze sau celei belgiene, inclusiv presupuşi logisticieni, transportatori şi intermediari.

Unsprezece dintre ei sunt plasaţi în detenţie provizorie, iar alţi trei sub control judiciar. Alte şase persoane sunt vizate de un mandat de arestare, inclusiv un bărbat deţinut în Turcia, Ahmed Dahmani.

Ceilalţi cinci suspecţi sunt presupuşi morţi în zona irakiano-siriană, însă, în lipsa certitudinii cu privire la soarta lor, ei urmează să fie de asemenea judecaţi.

Salah Abdeslam, deţinut în Franţa de aproape patru ani şi plasat la izolare, urmează să fie judecat cu privire la ”asociere de răufăcători teroristă criminală” şi ”crime în bandă organizată în legătură cu o întreprindere teroristă”. În cursul anchetei, el a păstrat aproape sistematic tăcerea în nfaţa magistraţilor de instrucţie care l-au convocat de aproximativ zece ori.

Belgianul Oussama Atar, suspectat de faptul că a planificat atentatele din Siria, urmează să fie judecat în absenţă cu privire la ”conducerea unei organizaţii teroriste” şi ”complicitate la crime în bandă organizată”.

Acest veteran al jihadului - identificat cu numele de război "Abou Ahmed" şi considerat un emir al grupării Statul Islamic, nu a fost reţinut vreodată. El este considerat mort de către serviciile de informaţii.

Judecătorii au dispus totodată trimiterea în faţa curţii cu juri, cu privire la complicitate şi la aceste crime, a mai multor presupuşi membri ai celulei jihadiste franco-belgiene aflate, de asemenea, la originea atentatelor de la 22 martie 2016 la Bruxelles, soldate cu 32 de morţi - Sofien Ayari, Osama Krayem, Mohamed Abrini şi Mohamed Bakkali.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.