Salah Abdeslam revine - în conversaţii cu vecinii săi de celulă, în 2016, înregistrate sonor de serviciile de informaţii belgiene - asupra faptelor sale din seara de 13 noiembrie 2015 şi din cele patru luni de fugă, relatează BFMTV.
Conversaţia pare cinică şi poate smulge zâmbete dacă nu ar fi vorba despre Salah Abdeslam şi dacă nu s-ar fi desfăşurat la o zi după atentatele de la 13 noiembrie, comentează postul francez.
La mai puţin de 24 de ore după atacuri, în care au fost ucişi 130 de oameni, iar alte sute au fost răniţi, singurul membru în viaţă al comandourilor de la Bataclan, Stade de France şi barurile din arondismentele X şi XII era fugar.
Ascuns în holul unui imens imobil de la Chatillon el este luat dimineaţa de doi complici care-l conduc la Bruxelles.
În timp ce traversează frontiera, convoiul vede un baraj de poliţie.
”Erau cu mitralierele lor”, le-a spus el în 2016 vecinilor săi din închisoarea de la Bruges, unde a fost încarcerat iniţial. În prezent, el se află, de aproape patru ani, la Închisoarea Fleury-Mérogis. ”Mi-am spus «asta e, s-a terminat». Am înţeles că nu mai era cale de scăpare”.
Însă la 14 noiembrie, tânărul nu a fost identificat de către forţele de ordine, iar în contextul în care circulaţia rutieră era încetinită de controalele poliţiei, nu a fost reţinut, aşa cum se temea.
Şi mai rău, a spus el, jurnalişti l-au întrebat despre controalele respective, dezvăluie Le Parisien în ediţia de vineri.
”Ea (juralista) îmi spune: «vi se pare normal să fie baraje aşa?». I-am spus «da, e normal, având în vedere circumstanţele. Trebuie consolidate barajele, nu?». Eram în spatele (maşinii)”, a povestit el.
DETALII DESPRE TRASEUL DE LA 13 NOIEMBRIE
Aceste declaraţii au fost înregistrate fără ca Salah Abdeslam să ştie, în primăvara lui 2016 de către Siguranţa belgiană a Statului şi au fost depuse la dosarul instrucţiei înainte de închiderea anchetei.
Prin aceste ascultări, serviciile de informaţii au aflat mai multe despre implicarea tânărului acuzat de ”omoruri şi tentative de omor teroriste” în atentatele de la 13 noiembrie.
Prin zidurile celulei sale, el le-a dat detalii vecinilor săi, Mohamed Bakkali - de asemenea suspectat de implicare în atentatele de la Paris - şi Mehdi Nemmouche - autorul atentatului de la Muzeul Evreiesc de la Bruxelles -, despre ceea ce a făcut în seara funestă de vineri 13 noiembrie.
El spune, pe un ton degajat, că a lăsat în faţa Stade de France comandoul care s-a detonat, apoi, în apropierea infrastructurii.
Apoi şi-a abandonat automobilul Clio în arondismentul al XVIII-lea, după care a fugit la Châtillon, la sud de capitală.
”Aruncaseşi chestia (centrua explozivă)?”, îl întreabă Mohamed Bakkali.
"Da, evident, eşti nebun sau ce-ai? (râsete) De fapt i-am cerut informaţii unui tip. M-a privit din creştet şi până-n tălpi. Se uita la vestă. A văzut el că era ceva straniu. Parcă aveam 90 de kilograme, frate. Cu sacoşă şi tot parcă avem fese mari. Era prea bătător la ochi. Ştiam că trebuia să scap de ea”, îi povesteşte el.
”RĂZBOI ŞI CATASTROFĂ”
El a petrecut noaptea în holul unui imobil la Châtillon şi a mâncat un ”meniu Fish” pe care l-a cumpărat ”la drive, la McDonald's", în timp ce complicii săi însângerau Bataclanul.
La 14 noiembrie el fuge în Belgia, unde poliţia reuşeşte, până la urmă, să-l reţină patru luni mai târziu.
În această ultimă operaţiune, Salah Abdeslam le povesteşte vecinilor săi că a pierdut o scrisoare, în care scria a ”făcut o bay'ah" (a jurat credinţă Statului Islamic) şi se angaja ”să facă el harb' (război) şi catastrofă”.
Această scrisoare, care presupune că voia, fără scrupule, să urzească alte atacuri, nu a fost găsită vreodată, însă felul în care vorbeşte despre ea permite să se înţeleagă mai bine personalitatea celui care s-a închis în tăcere pe timpul instrucţiei.
Procesul său urmează să aibă loc în 2021, într-un tribunal cu juri special la Paris.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...