Rezultatul primului tur al alegerilor legislative anticipate din Franţa face parte dintr-o "tendinţă periculoasă" pentru Franţa şi Europa, a declarat luni premierul polonez Donald Tusk, referindu-se la creşterea partidelor radicale de dreapta în Europa şi la influenţa Rusiei în cadrul acestor partide, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Acest lucru începe într-adevăr să arate ca un mare pericol. Nu numai rezultatele primului tur al alegerilor din Franţa, (ci şi) informaţiile privind influenţa rusă şi serviciile ruseşti în multe partide radicale de dreapta din Europa", a declarat Tusk presei la Rzeszow (sud-est), în apropiere de frontiera cu Ucraina. Acesta este "un semn clar a ceea ce se întâmplă nu numai în Franţa, ci şi în alte ţări, inclusiv în Europa de Vest", a adăugat el, fără a preciza la ce ţări se referă.

Fostul preşedinte al Consiliului European a vorbit despre "o tendinţă periculoasă" şi temeri pe continent că "Franţa ar putea deveni în curând omul bolnav al Europei, condamnată la o confruntare între forţe radicale".

Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV - Inteligența Artificială în Economie

"În ziua alegerilor din Franţa, am avut de-a face cu această mare confruntare între dreapta şi stânga radicală, două tabere impregnate de ideologii", a insistat şeful guvernului polonez, care este preşedintele partidului Coaliţia Civică (de centru), principalul membru al coaliţiei guvernamentale de la Varşovia.

În opinia sa, "forţe străine şi duşmani ai Europei sunt implicaţi în acest proces, ascunzându-se în spatele acestui tip de mişcare".

"Le plac Putin, banii şi puterea necontrolată. Ei conduc sau aspiră la putere, în Europa de Est şi de Vest. Îşi unesc forţele în Parlamentul European", a spus el pe X, fără a da detalii.

În Franţa, extrema dreaptă a ieşit învingătoare în primul tur al alegerilor legislative anticipate convocate de preşedintele Emmanuel Macron. Cu 33,14% din voturi, Rassemblement National (RN, extrema dreaptă) şi aliaţii săi de dreapta s-au clasat în faţa Noului Front Popular care reuneşte stânga (27,99%), cu mult înaintea taberei lui Emmanuel Macron (20,04%).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.