Este ziua alegerilor în Statele Unite, iar Donald Trump şi Kamala Harris se luptă pentru a deveni următorul preşedinte într-o cursă extrem de strânsă, care este posibil să fie diferenţiată de câteva mii de voturi, relatează BBC.
UPDATE - La ora 05:00 pe Coasta de Est a Americii (12:00, ora României), s-au deschis urnele în statul Vermont.
Ziua alegerilor din SUA începe cu adevărat.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
În următoarele câteva ore, mai multe state de pe coasta de est îi vor urma exemplul.
La ora locală 6:00 (13:00, ora României) s-au deschis secţiile de votare din alte opt state, între care Connecticut, New Jersey, New York, New Hampshire şi Virginia.
În Maine, aproape toate secţiile de votare s-au deschis la ora locală 6 a.m, dar municipalităţile cu mai puţin de 500 de persoane pot deschide până la ora locală 10 a.m..
ŞTIREA INIŢIALĂ:
CITEȘTE ȘI Ziua alegerilor în SUA. Ce trebuie urmărit într-un scrutin care va scrie istorie CITEȘTE ȘI Alegeri americane - 15 miliarde de dolari cheltuiţi sau bătălia miliardarilorMilioane de oameni vor merge în curând la urne, care se deschid în unele state la ora locală 05:00 (12:00, ora României), pentru a decide cine va fi cel de-al 47-lea preşedinte al Statelor Unite.
Kamala Harris şi Donald Trump sunt deocamdastă la egalitate, cu câte trei voturi fiecare, într-un mic oraş din New Hampshire care, în mod tradiţional, dă startul votului în ziua alegerilor. Încă din anii 1960, alegătorii din Dixville Notch, situat aproape de graniţa cu Canada, se adună imediat după miezul nopţii pentru a vota. Voturile sunt apoi numărate şi rezultatele anunţate - cu câteva ore înainte ca alte state să deschidă urnele. Potrivit CNN, patru republicani şi doi alegători nedeclaraţi au participat marţi la vot imediat după miezul nopţii.
Kamala Harris, care a devenit candidatul Partidului Democrat după ce preşedintele Joe Biden a ieşit din cursă în iulie, pledează pentru dreptul la avort şi a promis să reducă costurile la alimente şi locuinţe pentru familiile de muncitori.
Candidatul republican, Donald Trump, care a supravieţuit în acest an la două tentative de asasinat, a promis să sigileze frontiera americană pentru a împiedica imigranţia şi a propus reduceri de taxe în valoare de trilioane de dolari.
Ambii candidaţi au prezentat viziuni dure pentru viitor dacă pierd alegerile. Donald Trump spune că ţara se va „duce dracului” şi va deveni „comunistă imediat” dacă el va pierde, în timp ce Kamala Harris îşi descrie adversarul drept un „fascist” care doreşte „putere necontrolată”.
CITEȘTE ȘI ALEGERI ÎN SUA. Ce propun Donald Trump şi Kamala Harris pentru a ajunge la Casa AlbăAlegătorii din statele cheie au fost bombardaţi cu reclame electorale, multe dintre acestea fiind menite să inducă teamă.
CITEȘTE ȘI ALEGERI ÎN SUA. Cele şapte state care vor determina scrutinul americanMai mult de 81 de milioane de persoane au votat deja în ceea ce sondajele sugerează a fi unul dintre cele mai strânse scrutine din istorie.
CITEȘTE ȘI Alegeri tensionate sub o supraveghere atentă în SUA, o ţară în alertăNu există nicio îndoială că tonul acestei campanii a ridicat miza, sporind anxietatea şi tensiunea, ceea ce înseamnă că urmările acestor alegeri ar putea fi explozive. Sunt de aşteptat contestaţii juridice, iar protestele de stradă nu ar fi o surpriză pentru nimeni.
CITEȘTE ȘI ALEGERI ÎN SUA. Curtea Supremă se pregăteşte pentru un val de litigii legate de alegeriAmerica a devenit o naţiune divizată între viziuni opuse, o Americă roşie (republicanii) şi una albastră (democraţii) ce se întâlnesc în secţiile de votare. Oricare ar fi rezultatul, o jumătate din ţară este pe cale să descopere că cealaltă jumătate are o idee complet diferită despre ceea ce are nevoie America. Pentru învinşi, aceasta va fi un rezultat dureros.
CUM AU DECURS ULTIMELE ORE DE CAMPANIE
Luni, în ultimele ore ale campaniei electorale, Kamala Harris şi-a susţinut ultimul discurs în Philadelphia, încheindu-şi săptămânile de apariţii publice prin a reflecta asupra unei campanii despre care a spus că „a adus împreună” oameni din toate colţurile ţării şi din toate categoriile sociale. „Lupta noastră nu este o luptă împotriva a nimic, ci pentru ceva. În seara aceasta terminăm aşa cum am început: cu energie, optimism, bucurie”, le-a spus ea susţinătorilor făcând apoi obişnuitul apel al mitingurilor ei către tinerii şi noii alegători „În special vouă vă spun că vă văd puterea şi sunt foarte mândră de voi”. Actuala vicepreşedintă a SUA ştie că va avea nevoie ca tinerii alegători să o susţină în număr mare dacă vrea să câştige alegerile.
CITEȘTE ȘI Echipa de campanie a lui Harris avertizează că rezultatul definitiv al alegerilor va fi cunoscut peste ”câteva zile” şi avertizează tabăra lui Trump să nu încerce ”să semene îndoiala şi haosul” cu privire la integritatea votuluiÎn ceea ce-l priveşte pe Donald Trump ,el a urcat pe scena din Grand Rapids, Michigan, pentru ultimul său discurs, unde a fost întâmpinat cu ovaţii din partea mulţimii şi unde a rămas până târziu în noapte. Acesta este locul în care şi-a încheiat şi campaniile din 2016 şi 2020. „Să faci patru mitinguri într-o singură zi este un pic dificil”, a recunoscut Trump, la cei 78 de ani ai săi, dar a adăugat că sprijinul pe care l-a primit la fiecare miting „a făcut ca totul să merite”. Fostul preşedinte american a întârziat aproape două ore la acest ultim miting, care era programat să înceapă la ora locală 22:30.
El i-a întrebat apoi pe cei prezenţi dacă le este mai bine acum decât acum patru ani, la care mulţimea prezentă la miting a răspuns cu huiduieli puternice. „Mesajul meu pentru voi şi pentru toţi americanii din această seară, este foarte simplu: nu trebuie să trăim aşa”, a continuat fostul preşedinte.
Trecuse de ora locală 01:00 şi el încă se adresa susţinătorilor. Spre deosebire de Kamala Harris, care abia l-a menţionat pe candidatul republican în ultima sa zi de campanie, Trump şi-a atacat adversara, numind-o „nebuna radicală de stânga”. El le-a spus susţinătorilor săi că va câştiga alegerile, afirmând: „Aceasta va fi cea mai mare victorie, din punct de vedere politic, din istoria ţării noastre”.
CITEȘTE ȘI BIOGRAFIE. Cine este Kamala Harris? Identităţile multiple ale primei femei care ar putea deveni preşedintele SUA CITEȘTE ȘI BIOGRAFIE. Povestea vieţii lui Donald Trump: De la imobiliare la politică CITEȘTE ȘI ALEGERI ÎN SUA. Cum sunt organizate alegerile prezidenţiale americane - ghid practic CITEȘTE ȘI ALEGERI ÎN SUA. Mic glosar în cuvinte-cheie: „frontieră”, „MAGA”, „nucă de cocos” CITEȘTE ȘI ALEGERI ÎN SUA. Cum funcţionează votul marilor electori CITEȘTE ȘI ALEGERI ÎN SUA - Momentele cheie ale unei campanii americane ieşite din comunCÂND VOM ŞTI CINE ESTE NOUL PREŞEDINTE?
Următorul preşedinte al SUA este candidatul care obţine majoritatea în Colegiul Electoral. Fiecărui stat i se alocă un număr de voturi în Colegiul Electoral în funcţie de populaţia sa. În SUA există în total 538 de voturi în Colegiul Electoral. În 48 din cele 50 de state, candidatul care obţine cele mai multe voturi individuale primeşte toate voturile repartizate statului respectiv în Colegiului Electoral.
Candidatul câştigător trebuie să obţină majoritatea voturilor - deci cel puţin 270.
Când vom şti rezultatul alegerilor este o întrebare delicată, iar răspunsul este - „depinde”. Unele state pot comunica rezultatele destul de repede, dar pentru multe ar putea fi vorba de un proces îndelungat - mai ales dacă există un număr mare de voturi anticipate şi prin corespondenţă care sunt numărate în noaptea următoare celor exprimate personal. La ultimele alegeri prezidenţiale din SUA din 2020, abia în sâmbăta de după ziua votării presa americană a fost suficient de încrezătoare pentru a anunţa rezultatul.
Un lucru cert este că cel care câştigă nu devine preşedinte până în ziua învestiturii - când depune jurământul în faţa Capitoliului SUA din Washington DC în faţa preşedintelui Curţii Supreme. Acea zi va fi luni, 20 ianuarie 2025.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...