Donald Trump şi-a clamat din nou nevinovăţia miercuri - ”spuneţi o rugăciune!” - înaintea unui vot istoric în Congresul american în vederea inculpării sale, relatează AFP.
”Vă vine să credeţi că voi fi inculpat azi de stânga radicală (...), DEŞI N-AM FĂCUT NIMIC RĂU?”, a scris pe Twitter miliardarul republican, care urmează să devină al treilea preşedinte al Statelor Unite inculpat în vederea unei eventuale destituiri.
Camera Reprezentanţilor, majoritar democrată, s-a reunit într-o dezbatere de cel puţin şase ore care urmează să conducă la supunerea la vot a celor două capete de acuzare care-l vizează - abuz de putere şi obstrucţionarea bunei funcţionări a Congresului.
Aceste discuţii sunt împărţite în mod echitabil între republicani şi democraţi şi sunt precedate de o oră de dezbateri în vederea adoptării acestor reguli, în sesiune plenară.
Votul, care va marca istoria, este aşteptat miercuri seara (ora locală).
Într-o capitală federală tensionată după cele trei luni de procedură, Camera inferioară îşi va exercita astfel ”una dintre puterile sale cele mai solemne pe care i le garantează Constituţia”, a subliniat marţi şefa democraţilor în Congres Nancy Pelosi.
Senatului îi revine să organizeze apoi procesul lui Donald Trump, probabil în ianuarie. Iar republicanii care deţin controlul în această Cameră au avertizat deja că preşedintele va fi achitat.
În anticiparea acestui nou episod dramatic al unei preşedinţii extraordinare din toate punctele de vedere, miliardarul republican i-a atacat marţi pe adversarii săi.
”Voi declaraţi un război deschis democraţiei americane”, a denunţat el într-o scrisoare oficială adresată lui Nancy Pelosi. ”Istoria vă va judeca sever”.
Este vorba despre o scrisoare violentă, plină de venin. Este vorba despre istorie, pentru că, înainte de Donald Trump, doar Andrew Johnson în 1868 şi Bill Clinton în 1998 au fost supuşi unei asemenea proceduri. Richard Nixon, împotmolit în scandalul Watergate, a preferat să demsiioneze, în 1974, înaintea unei destituiri sigure.
Donald Trump consideră că votul în Cameră este ”doar o tentativă de lovitură de stat ilegală şi partizană”, motivată de resentiment. ”Voi sunteţi incapabili să acceptaţi verdictul urnelor” din 2016, scrie el, referindu-se la victoria sa electorală care a dejucat cea mai mare parte a previziunilor.
2020 ÎN VIZOR
Prezentându-se drept victima unei ”cruciade vicioase”, Donald Trump se declară sigur că va ieşi victorios din acest episod. ”N-am nicio îndoială cu privire la faptul că poporul american vă va ţine responsabili, cu democraţii, în alegerile din 2020”, scrie el.
Preşedintele septuagenar vrea să transforme această probă într-o victorie politică. Într-o ţară mai împărţită ca niciodată el crede că-şi poate galvaniza baza şi, cu ajutorul succesului economiei americane, să smulgă realegerea sa la 3 noiembrie 2020.
El afirmă, iar republicanii odată cu el, că procedura destituirii este tot mai puţin populară în rândul americanilor.
Sondajele prezintă o imagine nuanţată. Însă unele îl încurajează în această strategie - care constă în a nega în bloc toate acuzaţiile şi a afirma că totul este doar o manevră politicianistă vizându-i pielea.
Potrivit uneia dintre aceste anchete, nivelul aprobării sale nu a mai fost atât de mare de la începutul preşedinţiei. Potrivit alteia, el l-ar bate pe oricare dintre potenţiali săi opozanţi democraţi la preşedinţie.
Donald Trump urmează să se bazeze pe acestui mesaj încă de miercuri seara, la un miting de campanie la Battle Creek, în Michigan, unul dintre statele în care se va decide deznodământul alegerilor prezidenţiale în 2020.
ŞANTAJ ŞI DIPLOMAŢIE PARALELĂ
În opinia democraţilor, miliardarul republican şi-a încălcat jurământul funcţiei pe care o deţine. ”Mai rău ca Nixon”, repetă ei neîncetat. Iar Nancy Pelosi spune că nu a avut de ales decât să lanseze, la 24 septembrie, această procedură a destituirii.
”Din păcate, faptele au arătat clar că preşedintele a abuzat de puterile sale în beneficiul său politic personal şi că a obstrucţionat Congresul”, a declarat ea.
Ea vizează astfel un şantaj la care miliardarul republican şi câţiva dintre apripiaţii săi l-ar fi supus pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.
La 25 iulie, o discuţie la telefon între cei doi lideri a dat foc fitiului.
Donald Trump îi cere acestui preşedinte novice în politică, al unei ţări aflate în conflict armat cu Rusia, să anunţe o anchetă împotriva corupţiei împotriva democratului Joe Biden şi a fiului acestuia Junter Biden, un fost membru al Consiliului de Administraţie al întreprinderii ucrainene în domeniul gazelor naturale Burisma.
Fostul vicepreşedinte Joe Biden conduce în sondajele cu privire la alegerile primare democrate în vederea alegerilor prezidenţiale americane şi pare adversarul cel mai periculos al preşedintelui republican.
Un fascicul de informaţii concordante şi de mărturii par, în plus, să ateste că s-a stabilit o legătură între o eventuală anunţare a acestor investigaţii şi plata unui ajutor militar american destinat Ucrainei.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...