Doi şefi ai unei companii care lucrează cu Ministerul ucrainean al Apărării sunt cercetaţi pentru deturnarea a 120 de milioane de hrivne (circa 3,23 milioane de dolari) de la acest minister, în timp ce Kievul face eforturi pentru a consolida măsurile anticorupţie în speranţa că-şi va convinge partenerii occidentali că ţara îşi schimbă vechile obiceiuri.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

"Sub pretextul aprovizionării cu alimente a unităţilor militare, infractorii au transferat o parte din fonduri în contul bancar al unei firme pe care o controlau. Suma totală a fondurilor furate este de peste 120 de milioane hrivne", a declarat vineri Poliţia Naţională din Ucraina într-un comunicat, relatează CNN.

Şefii celor două companii au încheiat un acord cu Ministerul Apărării pentru a furniza alimente pentru personalul şi animalele din unităţile militare, precum şi pentru instituţiile militare de învăţământ ale Forţelor Armate ale Ucrainei.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

"Infractorii au transferat o parte din veniturile obţinute în contul bancar al unei companii implicate anterior în activitate infracţională", a precizat Poliţia Naţională ucraineană.

Cei doi oficiali ai companiei sunt acuzaţi de comiterea unor fapte penale încadrate în Codul penal al Ucrainei la deturnare, expropriere sau confiscare a proprietăţii prin abuz de funcţie, comisă la scară deosebit de mare. Inculpaţii riscă o pedeapsă cu închisoarea de la 7 la 12 ani şi confiscarea bunurilor, a adăugat poliţia.

Activitatea infracţională a fost demascată de anchetatorii din cadrul Departamentului Principal al Poliţiei Naţionale, care au lucrat împreună cu Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), sub supravegherea procedurală a Procuraturii Generale, potrivit comunicatului.

SBU a anunţat la rândul său că are deschise nu mai puţin de 80 de anchete anticorupţie.

Dezvăluirile au loc în contextul în care preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că guvernul său lucrează la "noi reforme" care vor face ţara "mai umană, mai transparentă şi mai eficientă". Eradicarea corupţiei generalizate este o parte importantă a candidaturii Ucrainei la UE.

De asemenea, Zelenski a concediat o serie de înalţi funcţionari ucraineni în urma unor anchete anticorupţie legate de achiziţia de bunuri pe timp de război.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.