Documente clasificate ale Ministerului Apărării din Marea Britanie, conţinând detalii despre trecerea unei nave britanice în Marea Neagră şi posibila reacţie a Rusiei, au fost găsite într-o staţie de autobuz din sudul Angliei, a relatat duminică BBC, transmite Reuters.
Documentele, care totalitează aproape 50 de pagini, au fost găsite ”îmbibate cu apă, în spatele unei staţii de autobuz din Kent, marţi dimineaţă devreme” de către un membru al publicului, care doreşte să rămână anonim.
Ministerul Apărării a declarat că a fost informat săptămâna trecută ”de un incident în care documentele de apărare sensibile au fost recuperate de către un membru al publicului”.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
"Departamentul ia extrem de în serios securitatea informaţiilor şi a fost lansată o anchetă. Angajatul în cauză a raportat pierderea la momentul respectiv. Ar fi nepotrivit să comentăm în continuare", a spus un purtător de cuvânt.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a batjocorit guvernul britanic pe canalul de socializare Telegram, spunând: "Londra a folosit o serie de minciuni pentru a acoperi ultima provocare. 007 (James Bond) nu mai este acelaşi. Şi acum o întrebare asemănătoare unei ghicitori pentru parlamentul britanic, de ce avem nevoie de hackeri ruşi dacă există staţii de autobuz britanice?.”
Partidul Laburist, principalul partid de opoziţie din Marea Britanie, a declarat că descoperirea documentelor de către un membru al publicului este ”atât jenantă, cât şi îngrijorătoare pentru miniştri”.
Şeful politicii de apărare al Partidului Laburist, John Healey, a declarat că miniştrii trebuie să confirme că securitatea naţională nu a fost subminată sau că operaţiunile de securitate au fost afectate şi că ”sunt în vigoare proceduri pentru a se asigura că nu se va mai întâmpla aşa ceva”.
BBC a relatat că documentele, care includeau e-mailuri şi prezentări PowerPoint, se refereau la nava de război britanică Defender, care luna aceasta a navigat prin apele din peninsula Crimeea, regiune anexată de Moscova de la Ucraina în 2014.
Rusia a declarat miercuri că a tras focuri de avertizare şi a lansat bombe în direcţia navei, pentru a o alunga din ceea ce Kremlinul spune că sunt apele sale teritoriale, dar despre care Marea Britanie şi majoritatea lumii spun că aparţin Ucrainei.
Ulterior, Rusia la convocat pe ambasadorul britanic la Moscova pentru o mustrare diplomatică oficială asupra a ceea ce a descris ca o provocare.
Marea Britanie a respins relatarea Rusiei despre incident. Acesta a declarat că focurile de armă ar fi fost un ”exerciţiu de artilerie” rus anunţat în prealabil şi că nu au fost aruncate bombe. Londra a confirmat că distrugătorul a navigat prin ceea ce a spus că sunt ape ucrainene, descriindu-şi calea drept ”trecere nevinovată” în conformitate cu dreptul internaţional al mării.
BBC a relatat că documentele sugerează că misiunea navei a avut loc anticipând că Rusia ar putea răspunde agresiv.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.