Uciderea fratelui vitreg al liderului nord-coreean se adaugă unei liste lungi de asasinate sau tentative de asasinate pentru care este suspectat regimul de la Phenian, vizând rude dezmoştenite ale clanului Kim, precum şi personalităţi sud-coreene, relatează Associated Press, care prezintă principalele cazuri de acest fel.
VĂRUL TRĂDĂTOR
Lee Han-young, un nepot al uneia dintre fostele soţii ale celui de al doilea lider al ţării, Kim Jong-il, a fost găsit mort, împuşcat, în faţa unui apartament din Seul, în 1997. Lee fugise în Coreea de Sud, via Elveţia, în 1982, însă Seulul a ţinut secretă sosirea sa până în 1996, când şi mama sa a fugit din Nord.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Lee a criticat dur ţara şi pe unchiul său dictator.
Investigaţia privind moartea sa a conchis că Lee a fost asasinat de agenţi nord-coreeni. Asasinii s-au întors în Coreea de Nord înainte de a fi capturaţi.
EXPLOZIE LA YANGON
Agenţi nord-coreeni au detonat o bombă menită pentru liderul sud-corean, în timp ce acesta vizita Myanmar, în 1983. Preşedintele Chun Doo-hwan a scăpat, însă peste 20 de oaameni au fost ucişi, inclusiv patru miniştri, ambasadorul sud-coreean la Yangon şi mai mulţi consilieri de rang înalt.
Un agent nord-corean a fost împuşcat de poliţie, al doilea a fost executat, iar al treilea a murit în închisoare, în 2008.
Myanmarul a rupt relaţiile diplomatice cu Phenianul în urma exploziei. Acestea au fost reluate în 2007.
PREŞEDINTELE SUD-COREAN
O echipă de comando formată din 31 de militari nord-coreeni au intrat nedectaţi în Coreea de Sud, în 1968, şi s-au apropiat foarte mult de palatul prezidenţial de la Seul.
Forţele de securitate sud-coreene au reuşit să respingă asaltul în ultima clipă.
Singurul membru al echipei de comando care a fost capturat a declarat că a venit pentru a-i “tăia gâtul lui Park Chung-hee”, preşedinte în perioada respectivă.
Furios, Park a creat o echipă secretă de comando însărcinată să demoleze palatul de la Phenian al fondatorului nord-coreean.
Tensiunile s-au redus ulterior, însă echipa sud-coreeană de comando, nemulţumită că planurile de infiltrare în ţara comunistă au fost anulate, s-a revoltat în 1971, când şi-a omorât instructorii şi s-a îndreptat spre Seul. A fost, însă, oprită.
SOLICITANT DE AZIL
În 2010, doi agenţi care au pozat ca refugiaţi nord-coreeni au fost arestaţi pentru că au complotat să îl asasineze pe Hwang Jang-yop, un fost secretar al Partidului Muncitorilor care a cerut azil în Sud.
Hwang, care i-a fost profesor lui Kim Jong Il, a criticat dur Coreea de Nord după ce a fugit din ţară, în 1997. Phenianul l-a numit trădător şi “gunoi”.
Hwang a murit în 2010, la şase luni după arestarea asasinilor. El avea 87 de ani.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...