Disidentul rus Oleg Orlov, în vârstă de 70 de ani, încarcerat recent după ce a denunţat asaltul Moscovei în Ucraina, anunţă că a refuzat, în detenţie, o propunere a armatei de a fi desfăşurat în această ţară, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Acest tip de acord (trimiterea în Ucraina) le este propus tuturor deţinuţilor noi”, anunţă vineri pe Telegram ONG-ul Memorial, colaureat al Premiului Nobel pentru Pace în 2022, la care lucra Oleg Orlov.

Rusia le propune deţinuţilor contracte militare, în schimbul unei eliberări anticipate, în cazul în care supravieţuiesc luptelor.

Presa independentă rusă scrie că zeci de mi de deţinuţi au fost trimişi pe front începând din 2022, adesea în cele mai sângeroase misiuni, în prima linie.

”CONTINUAREA LUPTEI” ÎN RUSIA

Un reprezentant de prim-plan al drepturilor omului, Oleg Orlov a fost condamnat în februarie la doi ani şi jumătate de închisoare, după ce a denunţat în mod public ofensiva rusă în Ucraina, o ilustrare a represiunii implacabile care a condus la încarcerarea aproape tuturor opozanţilor sau la plecarea lor în exil.

Potrivit Memorial, el a fost transferat la 11 martie în Centrul de Detenţie Provizorie nr. 5, în nord-vestul Moscovei, unde i s-a făcut această oferă ”aproape imediat”.

”Oleg Petrocivi a întrebat zâmbind dacă vârsta sa nu încurcă (trimiterea sa la luptă) (...). I s-a răspuns că nimic nu încurcă”, potrivit ONG-ului, care precizează că disidentul a refuzat ”bineînţeles” această propunere.

Un veteran al Memorial - dizolvat de justiţia rusă la sfârşitul lui 2021 -, Oleg Orlov a ales, spre deosebire de mulţi critici ai Kremlinului, să rămână în Rusia pentru a ”continua lupta”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.