Discuţiile între europeni şi britanici pe tema Brexitului urmau să se reia marţi la Bruxelles, însă şansele unei ieşiri din impas sunt slabe în cazul în care Boris Johnson refuză să modifice punctele ”problematice” ale planului său în vederea ieşirii Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE), au declarat mai multe surse europene pentru AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

O nouă întâlnire de lucru între David Frost, emisarul premierului britanic, şi Paulina Dejmek-Hack, o membră a echipei negociatorului-şef UE al Brexitului Michel Barnier a fost programată marţi după-amiaza.

Însă niciun progres nu s-a înregistrat în urma celor două sesiuni de lucru de luni.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Un nou text ”clarificat” le-a fost prezentat europenilor, însă ”el nu răspunde întrebărilor”. ”Probleme de fond rămân”, au declarat pentru AFP mai multe surse implicate în discuţii.

”Acesta este un proces. Vrem să vedem dacă britanicii pot să-şi schimbe propunerile”, au insistat aceste surse.

”Discuţiile vor continua, însă dacă nu se întâmplă nimic până vineri, vom spune”, a dat asigurări una dintre sursele citate.

Europenii sunt îngrijoraţi de tentaţia britanicilor de a arunca vina unui eşec al discuţiilor şi unei ieşiri a regatului din Uniune fără acord (”no deal”) asupra lor.

Un oficial britanic îl acuză în ediţia de marţi a săptămânalului conservator The Spectator pe premierul irlandez Leo Varakdar de faptul că ”nu vrea să negocieze”.

”Sunt destul de mulţi oameni la Paris şi la Berlin cărora le-ar plăcea să discute oferta noastră, dar Merkel şi Macron nu-l vor pune pe (Michel) Barnier (să dicute) dacă Irlanda nu declară că vrea să negocieze”, acuză acest oficial britanic.

Aceste acuzaţii ”nu ajută”, a deplâns una dintre sursele de la Bruxelles ale AFP.

Europenii refuză dreptul de veto pe care Londra vrea să-l acorde Adunării şi Executivului nord-irlandeze şi consideră ”problematice” propunerile din plan cu privire la controale vamale între provincia britanică Irlanda de Nord şi republica irlanda după Brexit.

Europenii nu vor să înfinţeze o frontieră între cele două Irlande şi au propus acelaşi sistem de reglementare şi vamal pe întreaga insulă.

Londra refuză, însă propunerile lui Boris Johnson sunt ”şubrede” deoarece ”nu există controale în lupta împotriva fraudei”, a subliniat una dintre sursele citate.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.