Directorul general al Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA) Rafael Grossi cere marţi Iranului să aplice ”măsuri foarte concrete şi tangibile” în vederea unei ”accelerări” a unor negocieri privind programul nuclear iranian, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Rafael Grossi subliniază într-o conferinţă de presă, la Isfahan (centru), că a avut loc ”o încetinire în punerea în aplicare” a angajamentelor pe care şi le-a asumat Iranul.

El anunţă că în centrul negocierilor sale cu autorităţile iraniene se află ”măsuri foarte concrete, practice şi tengibile care pot fi puse în aplicare în vederea accelerării procesului”.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”Trebuie să propunem măsuri concrete care să ne ajute să ne apropiem de soluţiile de care avem toţi nevoie”, a insistat el într-un discurs.

Directorul general al AIEA cataloghează drept ”importante” negocieri pe care le-a purtat luni, la Teheran, cu ministrul iranian de Externe Hossein Amir-Abdollahian, şi marţi la, la Isfahan, cu directorul Organizaţiei Iraniene a Energiei Atomice (OIEA) Mohammad Eslami.

El precizează că nu este necesar un nou plan de acţiune, deoarece documentul semnat în martie 2023, în precedenta sa vizită în Iran, este ”valid în continuare”.

Mohammad Eslami a exprimat voinţa Iranului de a-şi consolida cooperarea cu AIEA şi a denunţat ”acţiunile ostile împotriva programului nuclear al republicii islamice”, evocând israelul, inamicul jurat al Teheranului.

AIEA este însărcinată să verifice caracterul paşnic al programului nuclear iranian.

Or începând din 2021, inspecţiile AIEA au fost reduse puternic, camere de supraveghere au fost debranşate, iar acreditarea unui grup de experţi a fost retrasă.

Această situaţie alimentează temeri ale comunitţii internaţionale, în contextul în care Teheranul dispune de suficient material pentru a fabrica mai multe bombe atomice.

Iranul, care neagă că are asemenea intenţii, s-a retras în mod treptat din angajamente pe care şi le-a asumat în cadrul Acordului de la Viena din 2015 care încadrează activităţile nucleare iraniene în schimbul unei ridicări a sancţiunilor internţaionale impuse Teheranului.

Acest pact (JCPoA, acronimul său american) a fost făcut ţăndări după retragerea unilaterală a Satelor Unite în 2018, decisă de către Donald Trump.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.