SUA „nu au fost implicate” în seria de explozii de pager din Liban şi „nu erau la curent” în avans cu niciun atac, a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„SUA nu erau la curent cu acest incident în avans şi, în acest moment, strângem informaţii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, care s-a referit în mod repetat la această chestiune ca la un «incident» şi nu la un «atac».

Miller nu a vrut să spună ce informaţii deţine SUA până în prezent şi nu a spus dacă SUA apreciază că Israelul este responsabil sau nu.

Hezbollah şi Libanul au acuzat Israelul pentru atac, care a rănit aproximativ 2.8000 de persoane şi a ucis cel puţin nouă persoane, potrivit ministrului libanez al sănătăţii. Forţele de Apărare ale Israelului nu au comentat.

„Nu am nicio evaluare de oferit într-un fel sau altul în acest moment”, a spus Miller.

Miller nu a vrut să spună dacă SUA îşi va face propria evaluare, dar a spus că „adună informaţii prin toate căile prin care adunăm de obicei informaţii”.

„Nu vreau să anticipez ceea ce vom spune în zilele următoare”, a spus Miller.

Întrebat dacă există indicii că Iranul ar putea riposta, având în vedere rapoartele conform cărora ambasadorul iranian a fost rănit, Miller a spus că nu doreşte să speculeze până când aceste rapoarte nu sunt confirmate.

„Am văzut rapoartele. Nu vreau să vorbesc despre ce implicaţii ar putea fi înainte ca un raport să fie confirmat. Dar cu siguranţă, aşa cum se întâmplă întotdeauna, am îndemna Iranul să nu profite de niciun incident, de nicio instabilitate, pentru a încerca să adauge şi mai multă instabilitate şi să crească şi mai mult tensiunile în regiune. Acesta a fost mesajul nostru către Iran încă de la 7 octombrie”, a spus el.

De asemenea, Miller a repetat că SUA consideră că trebuie să existe o soluţie diplomatică la conflictul din nordul Israelului cu Hezbollah şi că este important ca Israelul şi Hamas să ajungă la o încetare a focului pentru a facilita o soluţie diplomatică în nord.

Miller a declarat că este „foarte, foarte dificil să se ajungă la o rezolvare diplomatică în nord fără o rezolvare a conflictului din Gaza, fără o încetare a focului în Gaza, motiv pentru care continuăm să insistăm pentru această încetare a focului, deoarece credem că va contribui la facilitarea ajungerii la o rezolvare”.

Evenimente

24 septembrie - Eveniment News.ro – ROINVEST - Ediția a V-a Parteneri: ARB, CEC Bank, ROCA, TeraPlast, ACUE
30 septembrie - Eveniment Profit.ro E-Commerce – Provocările creșterii pe o piață cu concurență tot mai dură - Ediția a V-a - Parteneri: ARB, CEC Bank, ContentSpeed,eMAG
7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum - Ediția a VIII-a. Parteneri: ACUE, Electrica Furnizare, Raiffeisen Bank
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania. Parteneri: ARB, CEC Bank, Garanti BBVA, Raiffeisen Bank, Philip Morris
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.