Democraţii au sporit şi mai mult presiunea asupra Casei Albe, convocându-i în Congres pe apropiaţi ai lui Donald Trump, în timp ce voci din Partidul Democrat îndeamnă tot mai insistent la lansarea unei proceduri de destituire (impeachment) a preşedintelui republican, relatează AFP.
Însă nu se întrevede o ieşire din această escaladare. La fiecare refuz al administraţiei Trump de a coopera în anchete parlamentare, democraţii anunţă o nouă iniţiativă - un recurs în justiţie, o procedură rară de sancţionare, o nouă convocare.
Liderii democraţi au în minte o strategie - şi anume constituirea unui dosar suficient de solid pentru a merge mai departe -, evitând astfel să deschidă acum o procedură explozivă de destituire, care ar risca să împartă ţara înaintea alegerilor prezidenţiale din 2020.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Însă fiecare refuz al Casei Albe le dă totodată noi argumente celor care îndeamnă la angajarea unei proceduri împotriva miliardarului, iar vocile lor sunt tot mai puternice.
Convocarea lui Hope Hicks, marţi, la 19 iunie, în Comisia Judiciară a Camerei Reprezentanţilor, reprezintă o lovitură a democraţilor - care dispun de vaste puteri de anchetă prin deţinerea majorităţii - în cercul apropiat al locatarului Casei Albe.
Mult timp una dintre cei mai loiali apropiaţi ai lui Trump, tânăra s-a alăturat foarte devreme campaniei electorale a miliardarului, după care a fost numită directoare a comunicării Casei Albe. Ea a demisionat în martie 2018.
Suspectându-l pe miliardar de ”obstrucţionarea justiţiei” şi ”abuz de putere”, democraţii apreciază că Hope Hicks, în vârstă de 30 de ani, este un martor-cheie, întrucât a lucrat ”îndeaproape cu preşedintele”.
Ei au convocat-o, de asemenea, pe o altă angajată a Casei Albe, Annie Donaldson, la audieri la 24 iunie.
Ea era şefa de cabinet a fostului consilier juridic al Casei Albe Don McGahn, care tocmai au sfidat, marţi - la cererea Executivului - convocarea la audieri.
În faţa scaunului gol al lui McGahn, democraţii din Comisie au ameninţat cu tribunalul pentru a-l obliga să se prezinte.
”Îl vom obliga pe acest preşedinte să ne dea socoteală”, a ameninţat Jerry Nadler, preşedintele democrat al Comisiei Judiciare a Camerei Reprezenţailor, înainte să citească fragmente din raportul procurorului special Robert Mueller, care a efectuat vasta anchetă rusă.
DEZBATEREA UNEI DESTITUIRI
În raportul său final, făcut public - cenzurat - la jumătatea lui aprilie, procurorul arată că nu a adunat probe ale unei înţelegeri între Moscova şi echipa de campanie a lui Donald trump în alegerile prezidenţiale americane din 2016.
El a prezentat detaliat, însă, o serie de presiuni exercitate de către preşedinte asupra anchetei sale, începând cu o tentativă de a-l destitui, blocată de către Don McGahn. Din această cauză vor să-l audieze democraţii pe acesta din urmă.
Casa Albă consideră că opoziţia se livrează unei veritabile ”hărţuiri” în scop politic.
În raportul lui Mueller se conchide că nu a existat o complicitate şi o obstrucţionare”, a scris marţi seara, pe twitter, trump, amintind că l-a lăsat pe McGahn să fie audiat de Mueller.
În faţa acestui dialog al surzilor, dezbaterea ia amploare în rândul democraţilor - este necesar să se deschidă sau nu o procedură de destituire, sortită eşecului în Senatul majoritar republican?
Preşedinta democrată a Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi, care a reuşit, până acum, să-ţi ţină trupele în frâu, urma să discute cu grupul său parlamentar miercuri.
Aleşi reticenţi până acum au anunţat marţi că blocajele Casei Albe alimentează dosarul în favoarea deschiderii unei asemenea proceduri.
În aripa stângă a partidului, voci în favoarea destituirii se aud de săptămâni de zile.
Sheila Jackson Lee, o aleas progresistă în Cameră, a anunţat că ea va prezenta o rezoluţie în vederea lansării procedurii de anchetă în vederea unei destituiri ”în următoarele 48 de ore”.
Recunoscând că ”probabil nu există vreun democrat care să nu simtă în adâncul său că (Trump) probabil că a făcut lucruri care justifică o destituire”, şeful majorităţii democrate în Cameră, Steny Hoyer, a temperat, anterior, reiterând că nu a venit ”încă” ora destituirii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...