Congresmeni democraţi şi mai multe organizaţii progresiste au prezentat, la Washington, petiţii care adună, în total, peste zece milioane de semnături, cerând Congresului să landeze o procedură de destituire (impeachment) a preşedintelui republican Donald Trump, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Doi membri ai Camerei Reprezentanţilor, Rashida Tlaib şi Al Green, şi mai mulţi reprezentanţi ai unor asociaţii precum MoveOn şi Women's March, au prezentat în faţa Capitolului, sediul Congresului, un duspozitiv de stocare a datelor de tip USB cu toate semnăturile.

”Ţinem în mâinile noastre zece milioane de motive de a fi astăzi (joi) aici”, a tunat Al Green.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

”În faţa epocii noastre, în această epocă remarcabil de sumbră pentru ţara noastră, este timpul, în opinia mea, să ne batem”, a subliniat Rashida Tlaib, care îndeamnă la destituirea lui Donald Trump de luni de zile.

Membră a Camerei Reprezentanţilor din ianuarie, ea a introdis în martie o rezoluţie prin care îndeamnă Comisia Judiciară să ancheteze cu scopul de a stabili dacă preşedintele a comis fapte care să justifice deschiderea unei proceduri de destituire.

În faţa îndemnurilor aripii progresiste a Partidului Democrat, liderii formaţiunii temperează, însă, subliniind că o procedură de destituire, nepopulară în sondaje, ar putea să împartă profund ţara - cu aproximativ 325 de milioane de locuitori -, în contextul în care alegerile prezidenţiale şi legislative din 2020 se apropie.

Iar asta cu atât mai mult cu cât, spre deosebire de Cameră, majoritar democrată, Senatul - însărcinat cu ”procesul” în cadrul unei proceduri de destituire rămâne majoritar republican şi l-ar achita pe Trump.

Însă, de mai multe săptămâni, situaţia s-a tensionat între democraţi şi Casa Albă, care refuză să coopereze în mai multe anchete parlamentare, deoarece consideră că solicitările acestora sunt nejustificate şi motivate de interese politice.

”Decizia lui Trump şi a administraţiei sale de a le ignora sentimentul” şi de a nu coopera cu Congresul ”a declanşat o criză constituţională”, a subliniat joi preşedinta Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi.

Însă ea a îndepărtat hotărât perspectiva unei proceduri de destituire, atât timp cât anchetele parlamentare nu s-au finalizat.

”Nu putem spune că avem o criză constituţională şi apoi să nu facem nimic”, a declarat Al Green, răspunzându-i lui Pelosi.

”Trebuie să-l destituim. Să lăsăm Senatul să facă ce vrea. Noi trebuie să facem ceea ce avem de făcut!”, a apreciat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.