Mai multe cutremure - cel mai puternic de magnitudinea 5,3 - au zguduit din nou Insula greacă Santorini şi insula vecină Amorgos, potrivit Institutului de Geodinamică al Observatorului din Atena, iar cel mai puternic seism s-a resimţit în capitala greacă, situată la aproximativ 200 de kilometri de epicentru, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cel mai puternic cutremur a avut loc luni seara, la ora locală 22.15 (şi ora României), în mare, la sud de Insula Amorgos, şi la aproximativ 37 de kilometri nord-est de Santorini. o insulă vulcanică cunoscută în întreaga lume.

Acest cutremur a fost sresimţit până la Atena, la peste 200 de kilometri de epicentru, însă nu a provocat nici pagube şi nici răniţi.

Două ore mai târziu, în aceeaşi zonă a Mării Egee s-a întegistrat un nou cutremur - de magnitudinea 5 -, urmat, zece minute mai târziu, de alte două cutremure de magnitudinea 4.

Marţi, începând de la ora locală 7.00, alte cutremure au fost înregistrate, inclusiv unul de magnitudinea 4,4 la nord-est de Amorgos.

Un cutremur de magnitudinea 5,2 a avut loc săptămâna trecută, cel mai puternic de la începutul acestei activităţi seismice intense.

”LA 9 FEBRUARIE S-AU ÎNREGISTRAT 102 CUTREMURE”

Experţii, care se vor liniştitori, estimează că această secvenţă seismică - care a determinat 11.000 de persoane să evacueze Insula Santorini de la începutul lui februarie - ar mai pytea dura câteva săptămâni.

Peste 12.800 de cutremure au fost înregistrate de la 26 ianuarie şi până la 8 februarie - în zona maritimă dintre cele două insule turistice ale arhipelagului Cicladelor, potrivit unui laborator de sismologie al Universităţii din Atena (EKPA).

Numai la 9 februarie s-au înregistrat 102 cutremure.

”Această secvenţă va continua (...). Va dura săptămâni pentru ca fenomentul să se oprească”, avertizează profesorul de seismologie Kostas Papazachos, citat de postul public ERT.

”Comunitatea locală trebuie să se adapteze, iar noi trebuie să luăm în calcul un scenariu în care toată luna februarie va decurge în condiţii similare”, adaugă el.

Seismologii afirmă că regiunea nu a înregistrat o activitate seismică de o asemnea amploare de la începutul culegerii de date în 1964.

Insula vulcanică Santorini - ale cărei numeroase case şi hoteluri sunt ”agăţate” pe faleză - a fost decretată în stare de urgenţă de către Protecţia Civilă greacă - până la 3 martie.

Şcolile de pe această insulă, de pe Amorgos şi insulele vecine - închide de la 3 februarie  - rămân închise până vineri.

Premierul grec Kyriakos Mitsotakis a exclus vineri, în timpul unei vizite pe Insula Santorini, un scenariu catastrofic.

”Noi nu credem că se va întâmpla ceva catastrofic”, dădea el asigurări.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.