Curtea Supremă a Statelor Unite a decis joi să permită - deocamdată - efectuarea avorturilor în Idaho atunci când femeile însărcinate se confruntă cu urgenţe medicale, judecătorii dispensându-se de problema controversată fără a decide de fapt cazul pe fond, relatează Reuters.
Decizia luată cu 6 voturi la 3, adică cu ajutorul a trei dintre cei şase judecători conservatori, a restabilit efectiv decizia unei instanţe inferioare conform căreia interdicţia aproape totală a avortului în Idaho, susţinută de republicani, trebuie să se conformeze unei legi americane din 1986 cunoscută sub numele de Emergency Medical Treatment and Labor Act (EMTALA), atunci când cele două legi intră în conflict.
O versiune a hotărârii Curţii Supreme a fost postată din greşeală pe site-ul instanţei miercuri, într-un al doilea caz în ultimii doi ani de divulgare a unei decizii majore privind avortul, înainte de emiterea sa oficială.
Administraţia preşedintelui Joe Biden a dat în judecată statul Idaho, susţinând că EMTALA are întâietate asupra legilor statului.
EMTALA garantează că pacienţii pot primi îngrijiri de urgenţă în spitalele care primesc finanţare în cadrul programului federal Medicare.
Idaho se numără printre cele şase state cu interdicţii privind avortul care nu oferă nicio excepţie pentru a proteja sănătatea femeilor însărcinate.
Decizia de joi - un ordin nesemnat, de o linie - a ridicat un blocaj, adică o suspendare, pe care judecătorii îl puseseră pe hotărârea instanţei inferioare în ianuarie. Cu toate acestea, Curtea Supremă nu a soluţionat litigiul juridic de bază, alegând în schimb să respingă cazul ca fiind "acordat în mod abuziv".
Într-o opinie separată, judecătoarea liberală Ketanji Brown Jackson a fost de acord cu decizia instanţei de a ridica suspendarea, dar a declarat că nu ar fi respins cazul, numind situaţia juridică o "detensionare fragilă".
"Această instanţă a avut şansa de a aduce claritate şi certitudine în această situaţie tragică, iar noi am irosit-o", a scris Jackson. "Şi atâta timp cât refuzăm să declarăm ceea ce cere legea, pacientele însărcinate din Idaho, Texas şi din alte părţi vor plăti preţul", a arătat judecătoarea.
"Ordinul de astăzi al Curţii Supreme asigură că femeile din Idaho pot avea acces la asistenţa medicală de urgenţă de care au nevoie în timp ce acest caz se întoarce la instanţele inferioare", a declarat Biden într-un comunicat.
"Niciunei femei nu ar trebui să i se refuze îngrijirea, să fie obligată să aştepte până când este aproape de moarte sau să fie forţată să îşi părăsească statul de origine doar pentru a primi îngrijirea medicală de care are nevoie. Acest lucru nu ar trebui să se întâmple niciodată în America", a spus Biden. "Cu toate acestea, este exact ceea ce se întâmplă în statele din întreaga ţară de când Curtea Supremă a anulat cauza Roe v. Wade", a adăugat Biden, referindu-se la decizia din 2022 care a anulat precedentul din 1973 prin care era recunoscut dreptul constituţional la avort.
Biden, care doreşte să fie reales în acest an, a încercat să facă din dreptul la avort un element central al campaniei sale, democraţii dorind să se folosească de această problemă pentru a obţine avantaje politice împotriva republicanilor în cursele din întreaga ţară.
În calitate de preşedinte, contracandidatul lui Biden, Donald Trump, a numit trei dintre cei şase judecători care au fost majoritari în hotărârea din 2022 privind avortul şi a fost în defensivă pe tema avortului în timpul campaniei din acest an. Trump a declarat că în statele în care există interdicţii pentru avort el susţine excepţiile în cazuri de viol, incest şi pentru a proteja viaţa mamei şi, de asemenea, susţine fertilizarea in vitro.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.